Otac Andres Arango je tokom obreda koristio reči "krštavamo vas u ime Oca, Sina i Svetoga Duha" umesto "Krštavam vas" kako zahteva Vatikan

Hiljade katolika u Sjedinjenim Državama moraće ponovo da se krste nakon što je Crkva otkrila da je sveštenik koristio pogrešnu reč 26 godina tokom svog krštenja.

Otac Andres Arango je tokom obreda koristio reči "krštavamo vas u ime Oca, Sina i Svetoga Duha" umesto "Krštavam vas" kako zahteva Vatikan. Objašnjava zašto je važna razlika između jednine i množine, objašnjava biskup Tomas J. Olmsted.

– Ne krštava zajednica, već Isus Hristos i samo on predvodi sveštenodejstvo. Isus Hristos je taj koji krštava, objašnjava vladika.

Sveštenička greška otkrivena je sredinom 2021. godine.

Otac je od početka službe koristio netačnu terminologiju, sve do prošlog leta na njega nije obraćana pažnja. Nemam tačne podatke o broju ljudi koji su kršteni između 1995. i 2021. godine, ali je verovao da se broje na hiljade - rekla je portparolka Kejti Berk.

Nakon što je greška uočena, Arango je napustio sadašnji posao "da bi se posvetio lečenju i pomoći žrtvama ove greške". Eparhija je sa njim blisko sarađivala. Ponovna krštenja se organizuju za sve koji su primili sakrament na pogrešan način, kaže Burk.

Autor: redportal.rs

#krštenje

#obred

#pogrešan obred

#sveštenik