Ne dajte da vas prevare

Med je savršena hrana koja nije nimalo jeftina, pa se zbog toga vrlo lako naleteti na nekoga ko pokušava da napravi više nego što dobija - odnosno trgovci mogu da vam podvale lažni med, poznatu šećernu vodicu, piše magazin.novosti.rs.

Neki proizvođači u med dodaju šećerni sirup kako bi dobili veću količinu. Ipak postoji nekoliko razlika koji će već na prvi pogled uočiti. Naime, pravi med ima neka svojstva koja med sa dodacima šećerne vodice nema.

Stavite kašičicu meda u vodu. Ako ostane na dnu, med je pravi. "Lažni" med će se odmah otapati, odnosno mešati sa vodom. Kad iz teglice uzmete kašičicu meda, med se jede, ne guta. Ako se pod jezikom oseti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med.

Osim ukusa, med se može prepoznati i po izgledu. Kad je reč o pravom medu, primetićete da se on nakon nekog vremena kristalizuje.

Takođe, možete mali komedić vate namočiti u med i pokušati da ga zapalite. Ako gori, med je pravi. Možete ga staviti pred mrave. Ako je med pravi, zaobilaziće ga u širokom luku jer pravi med - ne podnose.

Autor: magazin.novosti.rs

#hrana

#med

#prevara

#trik