Kako vas ne bi bolela glava

Da bi vam mašina za sušenje veša pravilno radila i dobro sušila, kao i da bi što duže trajala, potrebno je ispoštovati neka pravila. Ona se pre svega tiču stvari koje stavljate u vašu mašinu za sušenje. Lista je podugačka i sigurno ste makar nekada napravili grešku, piše magazin.novosti.rs.

Koža ili veštačka koža. Koža od vreline može da se isuši i ispuca zbog čega će se izobličiti. Sušenje na vazduhu je jedino rešenje za ove odevne predmete.

Svila. Za ovaj luksuzni materijal potrebna je najnežnije nega. Vrelina mašine za sušenje veša može napraviti nabore na odeći koje je gotovo nemoguće ispraviti. Sušenje na ravnoj površini je najbolje rešenje za ovaj materijal. U ovu kategoriju spadaju i svilene čarape.

Antilop. Spada u jednu od osetljivih tkanina i mora se držati što dalje i od mašine za pranje veša. Uvek se pridržavajte uputstava sa etikete prilikom čišćenja odeće od antilopa.

(Neka) vunena odeća. Za vunu ne možete uvek biti sigurni kako će se ponašati – neka odeća se može mašinski i prati i sušiti, ali zato neki drugi odevni predmeti moraju ručno da se peru i da se suše isključivo na vazduhu. Uvek pažljivo pročitajte informacije na etiketama vunene odeće jer centrifuga u mašini za sušenje veša može nepovratno da ih skupi.

Krzno i veštačko krzno. Vrelina mašine za sušenje veša sigurno će oštetiti ovu odeću. Najbolje je sušiti je na vazduhu.

Odeća sa šljokicama i perlicama. Ne samo što se ovi ukrasi mogu zakačiti za drugu odeću, već se i same perlice i šljokice mogu oštetiti ili uništiti toplotom.

Patike. Mada se patike mogu sušiti u mašini na niskoj temperaturi, najbolje je da ih sušite van nje. Gumeni đonovi patika se mogu skupiti ili deformisati zbog vreline. Ovde spadaju i otirači sa gumenom podlogom jer vrelina može dovesti do topljenja gume. Isto važi i zakućne papuče.

Grudnjaci. Mada grudnjake možete prati u mašini, mnogo je bolje da ih sušite na vazduhu umesto u mašini. Vrelina mašine može deformisati oblik grudnjaka i dovesti do pucanja spandeksa i elastičnih vlakana.

Kupaći kostimi. Bikini, kupaći kostimi, šorc za plivanje i kupaće gaće je najbolje sušiti na vazduhu jer bi se u mašini za sušenje veša deformisala tkanina od koje su napravljeni.

Torbe i rančevi. Torbe i rančeve s vremena na vreme treba dobro oprati, ali ih je najbolje sušiti na vazduhu. Vrelina u mašini za sušenje veša može da deformiše vašu torbu, pa čak i da istopi sintetička vlakna.

Autor: J. P.

#garderoba

#masina

#susenje vesa