Angela Merkel je jedna od predvodnica ovog protivljenja

Iako su osudili nasilje koje se prošle nedelje odigralo u Vašingtonu, nekoliko visokih evropskih zvaničnika, među kojima je i Angela Merkel, osudili su postupak Fejsbuka i Tvitera da uklone profil Donalda Trampa sa svojih platformi. Angela Merkel navodi da je nedopustivo kršenje prava na slobodu govora, kao i da to treba da regulišu vlade, a ne privatne kompanije.

Banovanje Trampovog naloga od strane Tvitera je vrlo problematično, zato što pravo na slobodu govora treba da reguliše vladavina prava i vlada, a ne menadžment društvenih mreža.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton i ključna ličnost u pokušaju Evropske unije da reguliše Big Tech kompanije, napisao je za POLITICO da "činjenica da izvršni direktor privatne kompanije može da ućutka predsednika Sjedinjenih Država bez ikakve kontrole je zbunjujuća".

Tjeri Breton je naveo da ove platforme imaju ogromnu moć i istakao da u ovom trenutku digitalni prostor često podseća na Divlji Zapad.

Bruno Le Maire, francuski ministar finansija, kaže da je šokiran odlukom Tvitera da suspenduje Trampa i dodao da "digitalnu regulaciju ne treba da vrši digitalna oligarhija". Britanski sekretar za zdravstvo Met Henkok kaže da tehnološke kompanije sada preuzimaju uredničke odluke i dodaje da je veoma jasno da ove platforme biraju ko može, a ko ne može da govori na njima.

Na kraju, Evropa ima mnogo "tvrđi" pristup regulacije digitalnog tržišta i poslovanja od Sjedinjenih Država koje u velikoj meri daju privatnim kompanijama da same donose odluke.

pročitajte još

Parler tuži Amazon

Autor: redportal.rs

#Evropska unija

#Facebook

#Twitter

#merkel