Brink je donedavno bila američki ambasador u Slovačkoj

Nova američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink stigla je u Kijev nakon što su Sjedinjene Države povukle sve svoje diplomate iz zemlje na početku ruske invazije u februaru.

Brinka, kojа je donedavno bila američki ambasador u Slovačkoj, krajem aprila je predsednik Džo Bajden imenovao na novu diplomatsku funkciju, a Senat je jednoglasno odobrio izbore. Kako se navodi na sajtu Ambasade SAD u Kijevu, očekuje se da će Brink kasnije ove nedelje predati akreditive ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

Američka ambasada je evakuisala svo osoblje u januaru i sredinom februara prebacila sve svoje diplomatske operacije u Lavov, zapadna Ukrajina. Neposredno pre početka ruske invazije, američke diplomate su napustile Ukrajinu i preselile se u Poljsku.

Iako je akcija SAD kritikovana, dugoročno gledano, praktično sve zapadne diplomate su napustile Kijev, bilo pre ili nakon što je Rusija pokrenula invaziju. Nakon što je do kraja marta ruska vojska potisnuta iz okoline Kijeva, grupe diplomata su polako počele da se vraćaju u ukrajinsku prestonicu.

Autor: redportal.rs

#Kijev

#Ukrajina

#ambasador sad