Ambasador je kazao i da je Deva takođe bio pripadnik zloglasne divizije Skenderbeg

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode komentarišući ideju o restauraciji kuće Džafera Deve na Kosovu, objasnio je da Nemačka nema problem sa idejom restauracija istorijskih kuća, već je problematičan lik Deve koji je, prema njegovim rečima, bio saradnik nacista.

Kako prenosi Kljan Kosova, Rode je kazao i da je Deva takođe bio pripadnik zloglasne divizije Skenderbeg.

Rode je dodao da je pročitao više knjiga o nemačkoj okupaciji u Albaniji u kojima se govori o Devi, kao i da i švajcarski, albanski i američki istoričari takođe navode da bez njega ne bi bila formirana SS divizija Skenderbeg.

- Deva je bio i saradnik nemačke obaveštajne službe - kazao je Rode.

On je naveo i da je na Kosovu SS-Skenderbeg divizija istrebljivala Jevreje u čemu je učestvovao i Džafer Deva.

- Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici. Kultura sećanja i očuvanje kulturnog nasleđa moraju se shvatiti kao prilike za suočavanje sa prošlošću na otvoren, istinit način. Nemačka ambasada je spremna da podrži svaki razuman pristup kulturi sećanja na Kosovu. Ovo je kultura sećanja na pogrešan način - poručio je nedavno Rode na Tviteru.

Srpska stručna i civilna javnost na Kosovu i Metohiji protive se obnavljanju kuće Džafera Deve.

Ministar kulture Hajrula Čeku izjavio je u februaru da to Ministarstvo neće odustati od restauracije kuće Džafera Deve u Mitrovici, dan nakon odluke EU i UNDP da otkažu projekat vredan oko 300.000 evra restauracije kuće Deve, za kojeg je više strana istaklo njegovu ulogu kao nacističkog kolaboracioniste.

Autor: redpotal.rs

#Džafer Deva

#nemački ambasador

#tzv Kosovo