Duboka stimulacija mozga DBS

Prvi pacijent koji će lečen od depresije ugradnjom implanta sa električnim stimulusima iskusio je dramatičan i konstantan napredak. Još veći testovi če biti potrebni da bi se demonstrirala pouzdanost čipa, ali tim veruje da će se pokazati revolucionaran ta ljude koji ne reaguju na antidepresante.

Duboka stimulacija uma (skraćeno DBS), radi preko elektroda koji proizvode specijalno kalibrirani električni signal, koji se odašilje u relevantne delove mozga. Iako su procentualne stope za uspešno lečenje depresije dobre, čip je pokušan i na ljudima obolelim od parkinsona i epilepsije, ali tu je ostvario slabije rezultate.

Tim sa Univerziteta California u San Francisku smatrao je da su tradicionalni DBS implanti isuviše opšti i ne specijalizuju se. Takođe nimalo ne obraćaju pažnju na varijacije među ljudima.

Studija je objavljena u časopisu Nature Medicine.

Kako navodi profesor Endrju Kristal:

Ova studija ukazuje na novu paradigmu koja je očajno potrebna u psihologiji. Razvili smo precizan medicinski pristup koji je uspeo uspešno da reši pacijentovu varijantu teške depresije koja nije reagovala na prepisane lekove.

Kristal i njegovi saradnici ubacili su reaktivni implant u mozak žene stare 36 godina, koja je bolovala od teškog oblika depresije od detinjstva. Identifikovali su šablon moždanih talasa koji ukazuju na postojanje depresije, i u skladu sa time čip je reagovao samo kada bi detektovao takve moždane talase.

Ne samo da je test bio uspešan, nego su rezultati bili istog trenutka vidljivi!

Kristal najviše zasluga za uspeh pripisuje profesoru Edvardu Čengu i njegovom radu koji se tiče operacije i epilepsije. Proučavajući epilepsiju i depresiju zajedno, Čeng je otkrio delove mozga koji pre toga nisu bili relevantni u kontekstu depresije.

Tretman je zahtevao instaliranje elektroda u dva dela mozga pacijenta. Prvi gde bi detektovao moždane talase koji ukazuju na depresiju, i drugi gde bi puštao najefikasnije talase.

DBS nije bez svojih rizika, ali je šansa za komplikacije dramatično snižena u poslednjih nekoliko godina.

Autor: redportal.rs

#Moždani talasi

#Nauka

#Um

#depresija

#lečenje

#mozak

#tehnologija

#Čip