Magične pečurke su odista MAGIČNE 😁

Jedna od glavnih negativnih posledica kliničke depresije je gubitak neuralnih veza, poznatih pod imenom sinapse, u najvažnijim delovima mozga. Na sreću, prema najnovijim istraživanjima, dovoljna je jedna doza psihodelične supstane psilocibin koja izaziva ponovnu aktivaciju sinapsi u pogođenim regionima mozga - time stvarajući potencijalno savršen lek za ljude obolele od depresije.

Glavni i aktivni sastojak magičnih pečurki, pslocibin, je pokazao visoku stopu efektivnosti u kliničkim testiranjima vršenim na ljudima. Ipak, važno je reći da naučnici još uvek pokušavaju da provale sistem funkcionisanja i mehanizam efekta psilocibina na mozak.

Kako je objavljeno u naučnom žurnalu Neuron, nova studija je imala za cilj da odredi da li lek povećava broj i gustinu dendrita (sinapsi) - vrsta konekcije među neuronima preko kojih se vrši razmena impulsa.

Nakon samo 24 sata od primanja leka, miševi na kojima je vršen eksperiment su imali značajan skok u broju dendrita u njihovim frontalnim korteksima. Iako je uopšteno gledano skok od samo 10% po broju, i po debljini je takođe sličnog procenta, što ukazuje da ne skače samo broj već i kvalitet veze.

I, ono što je najvažnije, čak i nakon mesec dana promene su ostale, što ukazuje na mogućnost da samo jedna doza psilocibina ostavlja trajna poboljšanja na mozgu.

Prema autorima studije, ovakvo strukturalno redefinisanje mozga može pomoći u korekciji određenih neuroloških deficita asociranih sa depresijom. Kako ukratko objašnjavaju:

Promene indukovane psilocibinom, mogu pripremiti mozak za integrisanje novih psiholoških iskustava.
Veliko je bilo iznenađenje to što su nastale takve promene, koje su pride bile i trajne. Stvaranje novih konekcija suštinski mogu biti strukturalne promene u mozgu koje on koristi da stvori mesta i čuva nova iskustva. Time možda menjajući poimanje sveta oko sebe.

Autor: redporta.rs

#Magične pečurke

#Psilocibini

#Um

#depresija

#lek

#mozak

#pečurke

#psilocibin

#regeneracija