Burnout, ili ti kompletna mentalna iscrpljenost, pogađa sve 💀

Biti živ košta, i stoga za većinu nas, to znači imati posao. Uobičajena praksa je imati jedan, koji se uklapa u opseg kancelarijskog posla od 9 do 5. Naše mesto rada nam može postati kao drugi dom, i upravo zato su uslovi i okruženje u kome radimo krucijalni i imaju nemerljiv uticaj na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Rad sa ljudima sličnog pogleda na svet, može nas motivisati i inspirisati, dok rad sa agresivnim, lažnim i ljudima sklonim manipulaciji i lažima može imati pogubne posledice po nas.

Nova studija je kvantifikovala efekat rada u toksičnom okruženju i kakav efekat ona može imati na naše raspoloženje. Ukratko, ako poslodavci nemaju na umu mentalno zdravlje svojih zaposlenih, radnici su pod tri puta većim rizikom da razviju sve oblike kliničke depresije.

Istraživanje objavljeno u časopisu BMJ OPEN, bavilo se detaljnom analizom radnog prostora i klime pod kojom se radi, tačnije workplace psychological safety climate (PSC) - skraćenica za modus menadžerskih aktivnosti i sistema u cilju očuvanja mentalnog zdravlja zaposlenih. U cilju dobavljanja što relevantnijih podataka, naučnici su analizirali godinu dana podataka dobijenih od radnika iz Australije koji su se upravo bavili analizom PSC.

Analiza je otkrila da se loše mentalno zdravlje zaposlenih može direktno povezati sa potezima menadženta, njihovim vrednostima na kojima insistiraju i prioritetima koje zahtevaju od zaposlenih. Kumulativan efekat ovih praksi se može sumirati u dve stavke, visok stupanj obaveza i nizak nivo resursa. Dugi radni sati su direktno povezani sa teškim oblicima depresije, pored njih loš sistem upravljanja zaposlenima je takođe bio veliki faktor u opštem negativnom mentalnom stanju ljudi. Pored toga, menadžment koji je ignorisao mentalno stanje zaposlenih imao je drastično veliki stupanj ljudi koji su potpuno potrošeni od rada.

Kako objašnjava glavni autor studije doktorka Ejmi Zadov sa Univerziteta Južna Karolina:

Prema svim podacima, jasno je da kompanije koje ne nagrađuju ili ne odaju priznanje svojim zaposlenima na njihovom trudu i teškom radu, koji postavljaju nerazumne zahteve, bez i malo autonomije - njihovi zaposleni imaju drastično veliku šansu razvoja ozbiljnih oblika kliničke depresije.
Takođe smo otkrili da agresivno ponašanje na poslu i maltretiranje zaposlenih nema samo negativan efekat na žrtvu, nego i na počinioca i članove tima koji su svedoci tog čina. Potpuno je normalno da svi članovi tima nakon takvog iskustva pospuno budu mentalno ispražnjeni do maksimuma.

Autor: redportal.rs

#depresija

#dugi radni sati

#klinička depresija

#menadžment

#mentalna iscrpljenost

#nerazumevanje

#odsustvo autonomije na poslu

#pritisak