Ili ti, zašto svetlost i sunce nam diže raspoloženje? 🌞

Šta bi ste pre odabrali? Dobro osvetljen bulevar ili tamnu malu uličicu? Većina nas bi bez razmišljanja odabrala široku i dobro osvetljenu ulicu, i izbegla mračni sokak - ali zbog čega?

Svetlost ima veliku ulogu u ljudskoj fiziologiji. Od regulacije našeg unutrašnjeg sata (kada ustajemo, kada spavamo), do toga da utiče na naše raspoloženje i emocije. Iako tačan mehanizam kako svetlost utiče na naše raspoloženje i regulaciju emocija nije još najjasniji, eksperimenti na glodarima su jasno pokazali da svetlost ima efekat na strah i centre za procesuiranje emocija u mozgu - tj. oblast koja se naziva amigdala (poznatu pod imenom zivotinjski mozak, mesto koje je odgovorno za sve naše podsvesne reakcije. Poput one za borbu na život i bekstvo za život, kao i nagon za prokreacijom)..

Istraživači sa Univerziteta Monash i Australian Catholic University hteli su da nauče više o tome. Iz tog razloga osmislili su eksperiment koristeći se magnetnom rezonancom da istraže kako svetlost naspram mraka utiče na aktivnost amigdale.

U svojoj studiji, koja je objavljena u časopisu PLOS ONE, otkrili su da umerena svetlost potiskuje aktivnost amigdale mnogo više nego slaba svetlost, što može biti objašnjenje zbog čega mrak kod nas izaziva strah.

Eksperiment koji je sproveden uključivao je 24 učesnika, koji su skenirani magnetnom rezonancom dok su bili izloženi umerenoj o zatamljenoj svetlosti. Magnetna rezonanca omogućuje naučnicima da prate aktivirane delove mozga posmatrajući promene u koncentraciji krvi, odnosno prateći kuda se krv kreće.

Istraživači su otkrili da kada su učesnici izloženi umerenoj svetlosti, aktivnost njegove amigdale na magnetnoj rezonanci je niža nego kada su izloženi manjim nivoima svetlosti.

Pride, amigdala je takođe povezana sa regionom mozga poznatim pod imenom ventromedialni prefrontalni korteks, koji je zadužen za procesuiranje rizika, emocionalnu rekaciju i strah. Ovaj region mozga igra važnu ulogu u regulisanju aktivnosti amigdale i posebno je važan u ulozi suzbijanja emocionalnih reakcija.

Autor studije je takođe otkrio da ne samo da svetlost suzbija aktivnost amigdale, već i povećava interkonetkrivnost između amigdale i ventromedialnog prefrontalnog korteksa - što može objasniti kako svetlost reguliše emocionalno stanje kod ljudi.

Kako navode autori:

Svetlost je efektivna terapeutska alatka za regulisanje mentalnog stanja. Pokazali smo da umerena do slaba svetlost, reguliše aktivnost amigdale i povećava njenu povezanost sa ventromedialnim prefrontalnim korteksom. Ovi efekti direktno utiču na promenu raspoloženja koju svetlost izaziva u nama, jer nam poboljšava sposobnost procesuiranja emocija i smanjuje emocije bazirane na strahu.

Autor: www.iflscience.com

#Amigdala

#Mrak

#Nauka

#Strah od mraka

#Um

#mozak

#strah od tame

#testiranje

#zašto se plašimo mraka