Obično nestaje dolaskom proleća

Dolazak jeseni i hladnijih dana praćen je tmurnim i kišnim vremenom, a nedostatak sunca može i te kako uticati ne samo na fizičko već i na psihičko stanje nekih osoba 😕.

Ukoliko vam raspoloženje opada dolaskom  jeseni, tada je najverovatnije reč o jesenjoj depresiji.

Jesenja depresija je vrsta sezonskog depresivnog poremećaja koji se javlja kod ljudi tokom jesenjeg i zimskog perioda i obično nestaje dolaskom proleća 💐.

Simptomi koji ukazuju na jesenju depresiju su sledeći:

🍁 depresivno raspoloženje i nagle promene raspoloženja

🍂 umor i gubitak energije

🍁 problemi sa spavanjem

🍂 glavobolja

🍁 anksioznost, napetost, nervoza i izraženi pesimizam

Ukoliko osećate neke od ovih simptoma, poželjno je da se obratite stručnom licu, ali možete i sami pomoći sebi na nekoliko načina 👇🏻:

KVALITETAN SAN 😴

Stručnjaci preporučuju san od najmanje 8 sati, kao i odlazak u krevet pre ponoći. Kvaltetan san pomaže u suočavanju sa anksioznošću i stresom, uključujući i prelazak u jesenji period.

DRUŽENJE SA POZITIVNIM LJUDIMA 🥰

Slobodno vreme provodite sa prijateljima koji su pozitivni, a osobe koje su toksične i koje prenose negativne vibracije, treba izbegavati, posebno ako se i vi osećate loše.

POVEĆANE DNEVNE AKTIVNOSTI 😎

Smanjenje dnevnog svetla jedan je od glavnih uzroka depresije u jesenjem periodu, zbog čega treba boraviti više u prirodi, kako bi se iskoristio svaki zrak jesenjeg sunca.

Takođe, tokom boravka u prirodi vežbajte, vozite bicikl ili radite neku drugu fiziču aktivnost koja vas ispunjava, jer je naučno dokazano da se vežbanjem smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

PRAVILNA ISHRANA 🧐

Pravilna i uravnotežena ishrana koja je bogata raznovrsnim vitaminima i mineralima, posebno se preporučuje tokom jesenjeg perioda. Namirnice poput banana, jabuka, zelenog čaja i tamne čokolade pozitivno utiču na zdravlje, kao i na raspoloženje, piše Magazin Novosti.

Autor: magazin.novosti.rs

#Jesen

#depresija

#jesenja depresija

#simptomi