Državni sekretar SAD izjavio da bi naoružavanje Ukrajine bilo "komplikovanije" da se povlačenje nije odigralo

Američki državni sekretar Entoni Blinken priznao je u četvrtak da je povlačenje SAD iz Avganistana , koje je bilo pod salvom kritika, u velikoj meri pomoglo Vašingtonu da preusmeri resurse na Ukrajinu.

Dajući izjavu na konferencji kojom se obeležava kraj godine, Blinken je naslikao poprilično pozitivnu sliku diplomatskog uspeha SAD. Izlazak iz Avganistana, koji se dogodio 2021. godine, je nenadano došao na red jer je jedan od novinara kao reakciju na Blinkenovu izjavu o snažnim odnosima sa partnerima i saveznicima", kada je postavljeno pitanje o povlačenju i kritikama koje je SAD upravo dobila od njih.

Kako je Blinken rekao:

Konsultacije su bile intenzivne, i jasno smo saslušali sve što su naši saveznici i partneri imali da kažu dosta pre no što je predsednik uopšte i doneo odluku.

Dodao je i da su svi drugačiji navodi jednostavno odvojeni od činjenica.

Iako je reporter pitao i o lekcijama koje su SAD naučile iz tog povlačenja u kontekstu Rusije i Kine, Blinken je nastavio dalje izjavivši:

Da smo i dalje u Avganistanu, mislim da bi to u velikoj meri zakomplikovalo našu sposobnost da pružimo podršku i pomoć koju smo dali i koju su drugi dali Ukrajini.

Poslednji američki vojnik napustio je Kabul, tačnije aerodrom u gradu 31. 8. 2021. Avganistanska vlada, koja je opstajala u velikoj meri samo uz pomoć SAD, doživela je kolaps istog trena, čime je talibanima kompletno otvorena teritorija zemlje za preuzimanje.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Blinken

#Donbas

#Oprema

#Ruska Federacija

#SAD

#Ukrajina

#državni sekretar

#kabul

#kina

#komlikacije

#naoružanje

#naoružavanje

#ofanziva

#povlačenje

#rat

#rusija

#vašington