Ministarstvo spoljnih polsova Rusije upozorava da će Atina prekršiti sve dogovore sa Moskvom ukoliko pošalje svoje raketne sisteme Kijevu

Ruska Federacija će smatrati grčki plan da se preda Ukrajini PVO sistem C-300 koji je prethodno kupljen od Moskve, kao otvoreno neprijateljski potez, preneo je portparol ministarstva Marija Zakarova. Grčka je već neko vreme pominjala slanje PVO sistema Kijevu u slučaju da SAD pristanu da ih zamene sistemima MIM-104 PATRIOT. Kako se navodi u izjavi:

Takav potez bi predstavljao enormno kršenje ugovora o vojno-tehničkoj saradnji. Oba ugovora (potpisani 1995. i 2013. godine) zabranjuju Grčkoj da preprodaje vojnu opremu iz Ruske Federacije bez njene izričite saglasnosti. Gaženje obaveza preuzetih pod ugovorom ne može proći bez posledica.

Ovakav potez grčke Vlade bi takođe bio i protiv mišljenja većine Grka, koji se prema poslednjim istraživanjima (preko 70%) suprotstavljaju ideji naoružavanja Ukrajine.

Atina razmatra dostavu Ukrajini dalekometnog PVO sistema c-300 koji se nalaze stacionirani na ostrvu Krit. U nedelju grčki ministar odbrane Nikolas Panagiotopulos je izjavio da bi takav potez bio moguć onog trena kada bi te sisteme SAD zamenile sa sitemima PATRIOT. Kako je naveo:

Ako Sjedinjene Američke Države instaliraju PATRIOT sisteme na ostrvu i tek nakon njene integracije, povezivanja sa nacionalnim sistemom PVO, onda tek s-300 može biti uklonjen.

Poslednje izjave koje dolaze iz Grčke pokazuju potpuni zaokret u poziciji te zemlje od juna ove godine. U to vreme Panagiotopoulos je kategorički tvrdio da zemlja neće slati svoje c-300 sisteme u Ukrajinu.

Autor: redportal.rs

#C-300

#C300

#PATRIOT

#PVO

#Ruska Federacija

#Ukrajina

#dostava

#grčka

#krit

#kršenje

#ministar odbrane

#posledice

#rusija

#ugovora

#zabrana

#zaharova