Vojska Rusije oslobodila je više ključnih mesta u regionu Donjecka

Strateško selo Pavlovka, jugeozapadno od grada Donjeck, je zauzeto i očišćeno od ukrajinskih snaga. Kako je prenelo ministarstvo odbrane:

Novembra 14, nakon teških borbi, ruske snage su kompletno oslobodile naselja Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Selo, locirano na ključnoj raskrsnici, je bilo poprište žestokih borbi u proteklih nekoliko nedelja. Ukrajinske snage su pretrpele teške gubitke u razmeri 9:1 u odnosu na rusku armiju. Trenutni predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, objasnio je da selo stoji na strateškoj lokaciji sa čijim zauzećem će se olakšati proboj na sever. Zauzeće ovog sela je bilo neophodno da bi se odgurnule ukrajinske snage što dalje od prestonice DNR, koji svakoga dana pod udarom artiljerije i raketnih napada.

U nedelju ruska armija je takođe oslobodila i selo Majorsk, koji se nalazi uz grad Gorlovku severno od Donjecka. Ruske snage su najverovatnije takođe zauzele i selo Opitnoje prošle nedelje.

Naselje se nalazi severozapadno od Donjecka, otprilike između grada i prigrađa Avdijevke, koja je ostala pod ukrajinskom kontrolom. Selo, efektivno uništeno tokom godina borbi, je bilo važno uporište ukrajinskih snaga iz koga su (kako se navodi) bombardovali rezidencijalne delove Donjecka.

Autor: redportal.rs

#Avdijevka

#DNR

#Donbas

#Majorsk

#Pavlovka

#Ruska Federacija

#Ruske snage

#Ukrajinske snage

#rusija