Ako iz bilo kog razloga ne bi trebalo da pijete kafu, pratite ove savete svakodnevno.

Možete li da zamislite jutro bez kafe?

Pretpostavljamo da je vaš odgovor ne, ali postoje načini kako da svoj organizam dovedete u stanje budnosti i bez ovog napitka, kao i da uplovite u novi dan.

1. Jutarnje vežbe

Naravno, u početku će biti teško ustati iz kreveta i obući sportsku odeću, ali pokušajte. Vežbanje osigurava pojačan protok krvi, a time energiju i buđenje.

2. Smeh

Smeh je dobar i često potcenjen lek. Ako vas uhvate kako zevate po podne, nemojte biti u iskušenju. Radije pogledajte neki smešni isečak kućnih ljubimaca ili nazovite prijatelja koji vas uvek može nasmejati.

3. Svež vazduh

Verovatno nemate priliku da prošetate na svežem vazduhu i suncu pre posla, ali kada imate, iskoristite je. Ako ne možete u šetnju, barem otvorite prozor i provetrite prostoriju. Učinite isto tokom dana kada osećate nedostatak energije i pospanost.

4. Hidratacija

Piti vodu! Kada se umorite od obične vode, začinite je voćem ili začinskim biljem (limun, limeta, pomorandža, menta…).

5. Kurkuma

Sjajna alternativa kafi je late napitak od kurkume – zlatno mleko. Kurkuma ne samo da podržava proces ozdravljenja, već i daje energiju.

Za pripremu vam je potrebno:

1 ½ šolje biljnog mleka

1 kašičica kurkume

½ kašičice mlevenog cimeta

1 cm korena đumbira

1 kašičica meda (po želji)

1 prstohvat bibera

¼ kašičice kokosovog ulja

Postupak:

Zagrijte mleko u šerpi, pa dodajte kurkumu, cimet, đumbir, kokosovo ulje i med. Na kraju napitak začinite malim prstohvatom bibera, koji naglašava kurkumin u kurkumi.

6. Proteini

Za doručak pripremite smuti ili namaz od avokada ili slične namirnice, koja je bogata proteinima i dobrim masnoćama.

7. San

Najlogičniji savet – idite u krevet ranije. Nedostatak sna prvo dovodi do umora, ali ako eskalira, može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Pomaže i ako ne koristite elektronske uređaje pola sata pre spavanja.

8. Dobro društvo

Svakako je bitno u kakvom se društvu krećeš. Okružite se ljudima koji imaju puno energije i ne čitaju i ne slušaju negativne vesti rano, to vas čini iscrpljenim i umornim.

9. Jabuka

Stručnjaci preporučuju da se voće jede ujutro. Samo jedna jabuka ili šargarepa mogu vam pomoći da se razbudite.

10. Ruzmarin

Dodajte malo eteričnog ulja ruzmarina u difuzer ili skuvajte čaj od ruzmarina jer otklanja umor.

11. Meditacija

Ako dan započinjete stresno, svakako vam treba nešto za podizanje energije. Stoga se organizujte i ujutro meditirajte. Ako jutro započnete mirno i usredsređeno, onda će dan definitivno proći bolje i bez potrebe za spoljnim stimulansima. Započnite jutro kratkom meditacijom, duboko udahnite i zahvalite se za novi dan!

12. Bez ljutnje

Ljutnja je iscrpljujuća, ozlojeđenost takođe. Zato oprostite i nastavite dalje, sa puno više energije.

Autor: Objektiv

#buđenje

#kafa

#razbuđivanje