Alimentacioni fond bi funkcionisao kao državni, pa ako roditelj ne plaća alimentaciju detetu sa kojim ne živi, a koju je odredio sud, već posle 2 meseca iz njega bi se detetu isplaćivala privremena pomoć.

Zakon o privremenom izdržavanju dece iz Alimentacionog fonda i dopune propisa o socijalnoj zaštiti spremni su da uđu u skupštinsku proceduru ove nedelje.  Alimentacioni fond bi, kako je zamišljeno, funkcionisao kao državni, pa ako roditelj ne plaća alimentaciju detetu sa kojim ne živi, a koju je odredio sud, već posle dva meseca iz njega bi se detetu isplaćivala privremena pomoć. 

Ovaj zahtev, kao i postupak za potraživanje od neodgovornog roditelja, po službenoj dužnosti podnosio bi organ starateljstva. Do sada je sve bilo prepušteno inicijativi samohranih roditelja, pretežno majkama, a one često nisu imale snage za skupe sudske procese.

Statistika pokazuje da je bilo i onih koje to jesu činile. Tako je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine podneto 1.795 krivičnih prijava zbog nedavanja izdržavanja, koje je u Srbiji krivično delo, a zaprećene kazne idu do tri godine zatvora. Osuđeno je 1.319 ljudi, od čega najviše uslovno - 983, ali je bilo i onih koji su dopali rešetaka - njih 123.

- Na dan 31. decembra prošle godine, u kazneno-popravnim ustanovama bilo je smeštena 41 osoba osuđena za nedavanje izdržavanja, od čega tri ženskog pola - potvrđeno je Novostima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Alimentacioni fond predviđen je i prednacrtom Građanskog zakonika, ali je posle okončanja javne rasprave, posao zakočen.

- Ostali smo pri formiranju Alimentacionog fonda jer smo jedna od retkih država u ovom delu sveta koja ga nema. Nastavićemo da usavršavamo sva rešenja, a ako u međuvremenu bude izglasan poseban zakon, uskladićemo se - kažu u Komisiji.

Autor: Kurir.rs

#Pomoć

#Srbija

#alimetacija

#dete