Gasovod Severni tok 2 je spreman za rad i napunjen je gasom. Za njegovo pokretanje potrebna je politička volja nemačke vlade, rekao je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev.

- Sve zavisi od nemačke strane. Gasovod je izgrađen. Ovo je multilateralni ekonomski projekat, u njega je uloženo mnogo novca. Spreman je za rad, napunjen gasom, ispunjava uslove, izvršene su relevantne tehničke provere. Za pokretanje potrebna je samo politička volja nemačkog rukovodstva. Međutim, do sada političke odluke nametnute Berlinu imaju prednost nad pragmatizmom - rekao je ambasador.

Nečajev je još rekao da, prema mišljenju nemačkih stručnjaka, Nemačka neće moći da se odrekne ruskog gasa u bliskoj budućnosti. Nade u brzu zamenu ruskih energenata tečnim prirodnim gasom (LNG) iz zemalja trećeg sveta nisu realne.

- Nemačka nema potrebne kapacitete za prijem LNG-a, a pet terminala planiranih za izgradnju neće u potpunosti rešiti problem. Da ne govorimo o odsustvu čvrstih dogovora o budućim isporukama - zaključio je Nečajev, a prenosi TASS.

Autor: Novosti.rs

#Severni tok

#gasovod

#nemacka

#rusija