Evropa je obaveštena da će Gasprom isključiti gasovod Severni tok 1 do Nemačke od 31. avgusta do 3. septembra

Rusija je u sredu zaustavila isporuku gasa za Evropu preko gasovoda Severni tok 1, čime se intenzivira ekonomska bitka između Moskve i Brisela i povećavaju izgledi za recesiju i racionalizaciju energije u nekim od najbogatijih evropskih zemalja, prenosi Rojters.

Evropa je obaveštena da će Gasprom isključiti gasovod Severni tok 1 do Nemačke od 31. avgusta do 3. septembra.

- Jedina ispravna pumpna jedinica Trent 60 biće zaustavljena na tri dana radi održavanja i preventivnog održavanja - navodi se u saopštenju ruske naftne kompanije.

Niz rutinskih procedura, u skladu sa aktuelnim ugovorom o održavanju, obavljaće stručnjaci kompanije zajedno sa kolegama iz Simensa, precizirali su u Gaspromu.

Podaci sa sajta operatera Severnog toka 1 pokazuju da je protok bio na nuli u periodu 04:00-05:00 časova rano jutros, navodi britanska agencija.

Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla da produži ovaj prekid, kako bi na taj način uzvratila na zapadne sankcije koje su joj nametnute nakon napada na Ukrajinu.

One optužuju ruskog predsednika Vladimira Putina da koristi zalihe energenata kao ratno oružje, dok Moskva negira ovakve tvrdnje.

Ruski prekid i smanjenje snabdevanja izazvali su porast cena gasa i primorali evropske vlade da se bore za alternativne isporuke uoči zime.

Dalja ograničenja u snabdevanju gasa u Evropi bi pojačala energetsku krizu koja je već dovela do porasta veleprodajnih cena gasa za preko 400 odsto od prošlog avgusta, što doprinosi povećanju troškova života za potrošače i preduzeća i primorava vlade da troše milijarde na ublažavanje ovih opterećenja, navodi Rojters.

Autor: Tanjug

#Nemačka

#Severni tok 1

#gas

#obustavila isporuku

#rusija