Snabdevanje prirodnim gasom ostaće u prekidu nakon što se glavna turbina u blizini Sankt Peterburga pokvarila

Ruski Gasprom saopštio je da je u potpunosti obustavljena isporuka gasa preko Severnog toka zbog neispravnosti turbine i da će prekid trajati sve dok se kvar ne otkloni.

Kako je Gasprom naveo u petak, snabdevanje prirodnim gasom preko Severnog toka 1 ostaće u prekidu nakon što se glavna turbina na jedinoj radnoj jedinici u blizini Sankt Peterburga pokvarila, odnosno, prijavljeno je curenje gasa, javlja Rojters.

Gasprom je saopštio i da je poslao kompaniji Simens obaveštenje o neispravnosti na turbini i o potrebi otklanjanja kvara, navodi Sputnjik.

Kompanija Simens saopštila je, međutim, u petak veče da curenje motornog ulja, za koje je Gasprom rekao da je otkriveno prilikom tehničkog pregleda turbine u kompresorskoj stanici Portovaja, nije razlog za prekid rada.

- Takva curenja obično ne utiču na rad turbine i mogu da se reše na licu mesta. To je rutinska procedura u sklopu tehničkog održavanja - naveli su iz Simensa, prenosi Rojters.
- Ovakva curenja dosad nisu dovodila do gašenja gasovoda. Simens nije angažovan na održavanju gasovoda, ali je spreman svakog trenutka da uskoči. Nevezano za ovu situaciju već smo naglasili nekoliko puta da postoji dovoljan broj ostalih turbina u stanici Portovaja uz pomoć kojih Severni tok 1 može da radi - dodala je kompanija.

Gasprom je 21. avgusta obustavio isporuke gasovodom na tri dana zbog redovnog održavanja i najavio da će ih ponovo uspostaviti u subotu.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica G7 jednoglasno su na samitu u petak doneli odluku o uvođenju ograničenja cene ruske nafte, saopštio je japanski ministar finansija Šuniči Suzuki.

Autor: Tanjug

#Severni tok 1

#Simens

#kvar na turbini

#ne radi

#obustavljen rad