Samo 2 političara koče integraciju, rekao je Tegeltija

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija ocenio je danas da proces Otvorenog Balkana nezaustavljiv jer nikome nije ništa loše doneo, pe je tako i pristupanje BiH tom procesu sasvim izvesno.

Tegeltija je, govoreći na Samitu u okviru Inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu, kazao da sada samo dva čoveka koče pristupanje BiH Otvorenom Balkanu i istakao da će i to proći i poručio da je privreda BiH partner privredama u regionu, bez obzira što BiH još nije deo Otvorenog Balkana.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Albanije Ediju Rame i premijeru Severne Makedonije Dimitru Kovačevskom što za BiH drže otvorena vrata za Otvoreni Balkan, što ne postavljaju političke uslove, nemaju želju da menjaju Ustav BiH kao neki drugi, ali imaju želju da BiH bude deo Otvorenog Balkana.

- Najveći broj građana BiH i poslovne zajednice je jasno opredeljen ka ovom procesu i nadam se da kada budemo sumirali rezultate za 2022. godinu da ćemo u međusobnim trgovinama imati bolje rezultate nego u 2021. - kazao je Tegeltija.

Izrazio je žaljenje što opet na Samitu govori kao gost i navodi da se nadao u Ohridu pre tri meseca da je to poslednje obraćanje predstavnika BiH na samitu Otvorenog Balkana kao gostujućih.

Navodeći da se ipak i sada obraća kao gost, Tegeltija se pita - da ili se samiti Otvorenog Balkana često održavaju ili su blokade u BiH još uvek prejake kada je u pitanju taj proces.

- Lepo je biti u društvu predsednika i premijera koji znaju šta rade, koji govore o rešenjima za probleme, koji ne govore samo o problemima, već traže rešenje za svoje zemlje, pa za ceo region - naveo je Tegeltija.

Kako kaže, Otvoreni Balkan ima svoje planove, rokove, svoje odluke i radi se kako je planirano, a u BiH su blokade prejake.

Međutim, kako primećuje Inicijativa Otvorenog Balkana je namenjena građanima i poslovnoj zajednici što je, kako dodaje, razlog što je danas u Beogradu da govori u njihovo ime.

- Zato ću i danas ovde i neprestano ponavljati potrebu pristupanja BiH procesu Otvorenog Balkana. Govoriću u zemlji, inostranstvu, poslovnoj zajednici, medijima. Poslovnoj zajednici treba jedinstveni ekonomski prostor uz četiri slobode iste one koje važe u zemljama EU za koje se zalažemo kada govorimo o pristupanju u Uniji, a kada o tome govorimo u procesu Otvorenog Balkana mnogi negoduju - ukazao je Tegeltija.

Ističe da poslovnoj zajednici ne trebaju carinske barijere i dodaje da se nada da će mnogi zapamtiti ono što je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao u svom obraćanju, a tiče se povećanja trgovinske razmene između tri zemlje ili koliko je skraćeno čekanje na graničnim prelazima između tri zemlje koje su u Inicijativi.

Navodeći da danas u BiH počinje predizborna kampanja, Tegeltija kaže da danas političari počinju sa obećanjima građanima, kao i da je u medijima u BiH primetio da oni koji blokiraju pristup BiH Otvorenom Balkanu bave se njegovim prisustvom na Samitu.

- Nisam došao u njihovo ime, ne u ime tih koji blokiraju, već u ime građana i poslovne zajednice. Možete odlagati, ali to je ono što treba građanima i to će doći. Kako je proces Otvorenog Balkana nezaustavljiv jer nikome nije ništa loše doneo, tako je i pristupanje BiH ovom procesu sasvim izvesno - kazao je Tegeltija.

Kaže da je sinoć na zajedničkoj večeri bilo lepo, ali da ga nesretnim čini što nisu bili u prilici da probaju vina i hranu iz BiH.

Međutim, kako kaže, Otvoreni Balkan je namenjen građanima i poslovnoj zajednici koja je bolji deo društva u BiH.

- Oni su obezbedili stopu rasta od 7,2 odsto prošle godine, pet odsto u prva dva kvartala ove godine, obezbedili su rast spoljno-trgovinske razmene više od 40 odsto za prvih šest meseci, rast industrijske proizvodnje više od 10 odsto. Omogućili su povećanje broja zaposlenih u poslednjem mesecu od 2,8 odsto, uplatili su poreza i doprinosa 18,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine - naveo je Tegeltija.

Dodaje da su obezbedili nesmetano snabdevanje naftnim derivatima po cenama koje su konkurentne sa cenama u regionu, kao i dovoljne količine električne energije za tržište BiH.

- Ukoliko hidrološka situacija bude na proseku mislim da će BiH imati deo količine električne energije koje će moći da ponudi na tržištu. Nadam se da ćemo je razmeniti sa zemljama Zapadnog Balkana po fer cenama, ne pokušavajući da dobijemo lihvarske cene kakve su sada na berzama - kazao je Tegletija.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je na danas da su i izrazio nadu da iako BiH nije potpisala danas sporazum o snabdevanju hranom i energenatima između zemalja članica inicijative OB, Srbija nastaviti i omogućiti redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama zemlju iz koje dolazi.

Tegetlija je na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj u okviru Samita Otvorenog Balkana kazao da je srećan što je prisustvovao potpisivanju sporazuma koji će rešiti problem snabdevanja osnovnim životnim namirnicama zemalja koje sučlanice Otvorenog Balkana, ali da je i tužan jer ministar iz BiH nije potpisao isti sporazum.

Tegeltija je kazao da je srećan što je video kako izgleda kada zemlje zajednički reše problem snabdevanja osnovnim životnim namirnicama dodajući da te zemlje neće interesovati da li su neke luke otvorene ili ne.

- Imaju siguran lanac snabdevanja - kazao je Tegeltija i istakao da je taj sporazum jednako potreban i BiH koliko i Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru Branislavu Nedimović što su odgovorili na molbe BiH da im obezbede snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, Tegeltija kaže da se nada da će i pored toga što BiH nije potpisala danas sporazum Srbija nastaviti i omogućiti redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama zemlju iz koje dolazi.

- Privrednici BiH su u Otvorenom Balkanu koliko god političari to želeli da blokiraju, oni su i na Sajmu vina imali šta da pokažu i biće i dalje na tim sajmovima - ukazao je Tegeltija.

Primetio je da se danas razgovaralo o paradajzu koji u Beograd stiže iz Albanije i kazao da se u Semberiji, u BiH, proizvodi odličan paradajz.

- Semberija je 100 kilometara udaljena od Beograda, a Tirana 700, ali će iz Tirane u Beograd stizati paradajz brže sada nego iz Semberije jer će naši kamioni stajati na granicama. Oni koji to blokiraju, oni ne čekaju na granicama, nemaju taj problem, imaju problem oni koji proizvode - kazao je Tegeltija.

Zahvalio je za otvorena vrata za BiH i Crnu Goru u Otvoreni Balkan dodajući da će nastaviti da ponavlja priču koliko je Otvoreni Balkan važan za poslovnu zajednicu i građane BiH.

- Nadam se da ću u tome imati uspeha - kazao je Tegeltija.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Bosna i Hercegovina

#Otvoreni Balkan