Na osnovu starih istorijskih spisa naučnici se dali u istraživanje 🧐

Nauka je opet našla nešto novo tamo gde smo mislili da sve znamo. Naime u vilici u dubokom delu mišićnog tkiva u masseter mišiću nalazi se novi deo koji podiže donju vilicu i presudan je u žvakanju.

Moderna anatomija opisuje masseter kao mišić sa dva sloja, jedan duboki i jedan površinski. Međutim kako navode autori studije:

Postoji nekoliko istorijskih spisa koji pominju postojanje i trećeg sloja, ali su ekstremno nepouzdani.

Stoga je tim odlučio da direktno proveri da li je ova pretpostavka tačna.

Da bi otkrili definitivno, secirali su 12 ljudskih leševa, tačnije njihovih lobanja, koje su bile očuvane u formaldehidu. Takođe su odradili i CT skeniranje "svežih" leševa i analizirali i jedan MRI sken živog subjekta. Nakon analize svih podataka, identifikovali anatomski jasno odvojeni treći deo masseter mišića. Ovaj veoma duboki sloj ide od jagodica pa sve do ivice donje vilice.

Kako objašnjava glavni autor studije Silvija Mezej:

Ovaj duboki deo meseter mišića se jasno razlikuje od ostala dva sloja u smislu svoje pozicije i svoje funkcije.

Na osnovu postavke mišićnih tkiva, ovaj sloj mišića najverovatnije služi da stabilizuje donju vilicu, zapravo to je jedini mišić u vilici koji je sposoban da povuče vilicu unazad:

Iako se pretpostavlja da su anatomska istraživanja u poslednjih 100 godina svaki centimetar tela istražila, ipak smo otkrili nešto novo u vezi našeg tela.

Autor: redportal.rs

#Tela

#deo

#istraživanje

#medicina

#messeter

#naučnici

#novi

#vilica