Naučnici zbunjeni

Geohemijska anomalija detektovana je ispod Paname, otkrio je tim međunarodnih naučnika - koji je odmah naveo da anomalija nije odatle. Formirala se preko 1.500 kilometara daleko, na ostrvima Galapagos i donešena je ovde vetrovima magme koji se nelaze pod spoljašnjim slojem zemljine kore.

Naučni rad, objavljen u Proceeding of the National Academy of Sciences, pretpostavlja jedan veoma interesantan model funkcionisanja. Vreliji materijal koji dolazi iz dubljih i toplijih delova zemljinih slojeva, diže se na površinu kod Galapagosa - upravo oni su odgovorni za vulkanisku aktivnost i sam nastanak ostrva Galapagos. Onog trena kad počne da se kreće u plitkom delu omotača Zemlje (odmah ispod kore) veliki deo materijala se kreće i lateralno (osim samo direktno pravo) čime se širi sve do centralne Amerike.

Kako objašnjava dr Dejvid Bekaert sa Woods Hole Oceanographic Institution:

Taj lateralni transport (pomeranje postrance) predstavlja veoma slabo izučeni mehanizam koji širi obogaćeni geotermički signal u delovima omotača i daleko od same i direktne aktivnosti.
Mi možemo slobodno da poredimo vulkanske sisteme telu jednog živog organizma; kada organizam krvari, to je na neki način veoma slično kao kada magma izlazi iz Zemlje. I mi možemo da merimo sastav te magme kao što možete da odredite krvnu grupu.
U ovoj studiji izmerili smo sastav gasa, potpuno neočekivanog, rezultati su posve čudni. Najbolja analogija bi bila kao kada bi ptkrili veoma neobičnu krvnu grupu. U slučaju Zemlje, mi sada moramo da identifikujemo odakle ona dolazi - moramo da objasnimo geološki proces koji ga je stvorio.

Geologija celog regiona je zaista fascinanatna. I Panama i Galapagos su na mikropločama (tektonskim pločama manje veličine) koje su okružene velikim tektonskim pločama. Na primer Kokos tektonska ploča ide uz veliki deo Centralne Amerike, dok Nazka ploča nstavlje dalje uz Južnu Ameriku. Ove velike ploče imaju zonu poniranja, gde se dodiruju u kontinentalnim delovima i gde ploče tonu ili se podvlače i idu u dubinu u omotač zemlje.

Taj regionm uglavnom, se dovoljno duboko podvuče da blokira taj lateralni pokret geološkog materijala. Ipak, iz nekog razloga, Panama ploča je tu veoma neobična jer je u suštini prozor za geološki materijal da se kreće gde hoće.

Kako objašnjeva Bekaert:

Vulkanski hemijski sastav je i prethodno dokumentovan u Južnoj Americi. Hemijske karakteristike aktivnosti možemo da koristimo kao indikatore za velike geološke procese. U ovom slučaju naši nalazi mogu da objasne zašto se geološki materijal pojavio u Panami iako tamo nema nijednog aktivnog vulkana.

Autor: redportal.rs

#VETAR

#Vulkanska aktivnos

#geologija

#lava

#magma

#panama