Naučnici se nadaju da će rover najmanje 90 marsovih dana vršiti istraživanje

Kineska svemirska agencija (CNSA) je objavila videosnimak na kojem se vidi kretanje njenog rovera Džužonga na površini Marsa. Snimak je zabeležen bežičnom kamerom koju je na površinu postavio robot.

Objavljen je i snimak koji prikazuje sletanje ovog rovera, koje se desilo u maju ove godine. Na njemu je vidljiv trenutak kada se aktivira padobranski sistem kojim se rover spustio na Mars.

IZVOR: YT/CNSA Watcher

Rover ili vozilo Džužonga ima šest točkova i koristi se za istraživanje područja Marsa koje je poznato kao Utopia planitia. Iz CNSA su saopštili da se rover kretao 236 dana u 42 Marsova sola. Sol je Marsov dan koji traje nešto duže od dana na planeti Zemlji - 24 sata i 39 minuta.

Spomenuti snimci su poslati na Zemlju putem satelita Tajnven-1. Naučnici se nadaju da će ovaj rover najmanje 90 marsovih dana vršiti istraživanje. Sličan je NASA-inim roverima Spirit i Oprtuniti, koji su napravljeni početkom 2000-ih, i težak je 240 kilograma.

Snimak je objavljen u trenutku kada Komunistička partija Kine obeležava 100 godina postojanja. Na priloženom snimku prvo se vidi trenutak spuštanja kineskog rovera, a zatim i njegovo kretanje na Marsu.

Autor: redportal.rs

#Džužong

#kina

#mars

#rover