Sve delotvornosti ove Kraljice jeseni

Bundeva sa pravom nosi naziv kraljica jeseni.

Ova namirnica je izuzetno zdrava, bukvalno je krcata  hranljivim materijama koje su potrebne telu da bi normalno funkcionisalo i stvorilo štit od čestih bolesti.

Bundeva je odličan izvor je vitamina A, B6 i C, magnezijuma, gvožđa i kalijuma što je čini jednom od najkorisnijih namirnica kad je reč o očuvanju zdravlja.

Za šta je ovo povrće dobro, kod kojih sve tegoba pomaže?

Snižava holesterol - Fitosteroli koji se nalaze u bundevi smanjuju nivo "lošeg" holesterola (LDL). Na to ukazuju rezultati studije objavljene u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

Podstiče probavu - Kako sadrži čak 90 odsto vode, bundeva je lako svarljiva, a pored toga sadrži i vlakna. Odlična je za sve one koji imaju probleme sa probavom jer podstiče probavu i tako smiruje upale probavnog trakta.

Čuva srce - Nundeva je jedan od najboljih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, a za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promene ritma rada srca. Alfa-linolenska kiselina u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistemaNjeno seme je bogato hranljivim sastojcima koji takođe pomažu poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Sprečava kandidu - Korejski naučnici otkrili su da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.

Regeneriše pankreas - Osim toga, kineski naučnici otkrili su da ekstrakt bundeve može biti od velike pomoći obolelima od dijabetesa tipa l, jer stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa.

Autor: mondo.rs

#Jesen

#bundeva

#delotvornosti

#kraljica jeseni

#namirnica