Sve delotvornosti ove zdrave biljke

Kada prvo čujemo reč ruzmarin obično nam je prva asocijacija miris koji je karakterističan za ovu biljku, a da li ste znali koje sve namene ruzmarin ima i koliko je značajan u medicini?

Ruzmarin je odličan za detoksikaciju organizma, jedan je od najsnažnijih antioksidanasa, naročito u kombinaciji sa kurkumom.

Poboljšava pamćenje i koncentraciju, čuva mozak i sprečava spanjenje moždane funkcije pa je tako odličan kako za mlade ljude tokom školovanja, tako i za starije osobe.

Ruzmarin je takođe dobar i kao lek protiv stomačnih problema - grčava, sindroma nervoznih creva, bolnih menstrualnih ciklusa, kao i za ublažavanje glavobolje. 

Čaj od ruzmarina odličan je u borbi protiv stresa, jer uspešno snižava nivo kortizola (hormona stresa) u organizmu. 

Ako imate problema s krvnim pritiskom, anemijom ili lošom cirkulacijom, jedna šoljica čaja od ruzmarina dnevno je dovoljna kako biste već nakon nekoliko meseci osetili olakšanje. 

Čaj od ružmarina poboljšava varenje i podstiče iskorišćavanje najvažnijih sastojaka iz hrane. Zbog toga se preporučuje kao neizostavni pratilac u periodu posta ili rigoroznih dijeta za mršavljenje. 

Biljni je eliksir mladosti i sam, ili u kombinaciji sa žalfijom i matičnjakom, snažno deluje u očuvanju mladalačke kože.

Kada počinjete da ga pijete? ☕

Autor: medik.rs / redportal.rs

#caj

#ruzmarin

#zdravlje