Kiseline koje paradajz sadrži pomažu kod reume, poboljšava rad srca, reguliše probavu i snižava krvni pritisak

Uglavnom kada su ovako teške vrućine imamo smanjen apetit ili jednostavno ne možemo sebi da priuštimo na na 35 stepeni još upalimo rernu ili šporet. 😪

Zbog ovoga se često ljudi okreću nekim manje zdravijim namirnicima i obrokama, jer je ne treba mnogo vremena da se ova jela spreme i time se ne opterećujemo.

Nutricionisti tvrde da je paradajz idealna namirnica za tropske okolnosti jer je bogati vitaminima A, C, B3, B6. Odličan je za srce i sadrži dosta magnezijuma koji pokreće mišiće. Vitamin A štiti organizam od pojave raka, ukoliko ga redovno konzumirate. Kiseline koje sadrži pomažu kod reume, poboljšava rad srca, reguliše probavu i snižava krvni pritisak.

Evo par jela koja u sebi sadrže paradajz:

RIŽOTO SA PARADAJZEM:

SASTOJCI:

800 g paradajza luk 50 g sušenog paradajza u ulju 60 g maslaca 200 g pirinča 125 ml belog vina litar supe od kocke 100 g rendanog parmezana so, biber šećer 125 g mocarele veza bosiljka

Prelite paradajz vrelom vodom, oljuštite ga i očistite od semenki, i iseckajte. Zatim, Isecite i luk i sušeni paradajz, pa zajedno prodinstajte i na 20 g maslaca. Dodajte pirinač i prodinstati. Nalijte vinom i ukuvajte uz neprestano mešanje. Dodavati supu, po jednu kutlaču, ali uvek sačekati da prethodna količina ispari. Kuvati uz mešanje oko 25 minuta na slaboj vatri. Izrendati parmezan i umešati u rižoto zajedno sa 40 g maslaca. Posoliti, pobiberiti i dodati malo šećera. Iseckati mocarelu, pa izmešati s kockicama paradajza i bosiljkom. Umešati u rižoto i servirati.

PARADAJZ SENDVIČ

Napravite sendvič sa paradajzom i hlebom i dodajte sastojke po vašem izboru, kao što je senf ili avokado.

ĆUFTE SA PRADAJZ SOSOM I TESTENINOM

SASTOJCI:

bajata zemička 2 glavice crnog luka 500 g mešanog mlevenog mesa so, biber kašika ljutog senfa 2 kašike maslaca kašika maslinovog ulja 2 čena belog luka 450 g paradajza veza bosiljka 400 g testenine 40 g parmezana

Potopite zemičku u vodu ili mleko i ostavitE da se natopi. OčistitE luk i iseckaJte ga. Zemičku iscedite, izdrobitei i izmešajte sa mlevenim mesom, polovinom luka, pa posoliti, pobiberiti i dodati senf. Od te mase rukom praviti loptice, pa ih na vrelom maslacu pržiti dok ne dobiju lepu zlatnožutu boju. Zatim propržite preostali luk. Očistite beli luk, izgnječite ga, pa i njega dodati masi. Dodajte paradajz u komadima, posoliti i pobiberiti. Staviti na ringlu da malo uvri. Oprati bosiljak, otresti vodu sa njega, iseći ga na trake, pa i njega dodati. Zatim skuvati testeninu u dosta slane vode, prema uputstvu na pakovanju.  Staviti na tanjire. Preliti sosom od paradajza i lopticama od mlevenog mesa. Sve posuti rendanim parmezanom.

Autor: redportal.rs

#Bju-ti

#paradajz

#recepti