Pritisak na 5 država EU koje nisu priznake Kosmet je sve veći

Pritisci da se prizna što pre takozvano Kosovo su sve veći na države Evropske unije koje još uvek nisu priznale tzv. Kosovo. Jedna od 5 država EU je i Španija koja nije priznala južnu srpsku pokrajinu.

Na pitanje da li će Španija proznati tzv. Kosovo, ambasador Kraljevine Španije Raul Bartolome Molina je odgovorio:

- Stav Španije o pitanju teritorije Kosova nije se promenio, niti će se promeniti. To je zvanična politika države koja se ne menja u odnosu na političku partiju ili partije koje bi bile na vlasti u datom trenutku. Radi se o stavu koji je usaglašen sa svim političkim akterima i koji se temelji na apsolutnom poštovanju međunarodnog prava od strane Španije. Jednostrana nezavisnost koju je ta teritorija proglasila 2008. predstavljala je kršenje jednog od osnovnih načela međunarodnog prava - načela teritorijalnog integriteta. U tom smislu, budući da stav Španije počiva na objektivnim i pravnim razlozima, kao i da je široko podržan u zemlji, veoma je čvrst. Bilo kakve glasine u suprotnom smislu nisu ništa drugo nego čista spekulacija.

Nedavno je Grčka otvorila kancelariju pa su novinari Kurira postavili pitanje da li će to uraditi Španija, na to je ambasador Molina odgovorio:

- Što se tiče mogućnosti otvaranja kancelarije u Prištini, treba imati u vidu da je većina članica EU koje ne priznaju Kosovo već prisutna na toj teritoriji, a da to nije pretpostavilo nikakvu promenu njihove pozicije. U svakom slučaju, bilo kakva odluka Španije u tom pogledu će svakako biti doneta u saradnji sa našim srpskim partnerima. I, ponavljam, neće značiti nikakvu promenu u našem čvrstom stavu.

Autor: Kurir.rs / Redportal.rs

#Priznanje

#amabasador

#štapnija