Na političko rukovodstvo Srbije mora se vršiti nezaustavljiv pritisak, izjavio je Kurti

On smatra da je rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici koju je usvojio parlament u Prištini "primerena akcija", kako kaže, ne samo u ime Kosova, već i u ime "univerzalnog čoveka, naše želje za mirom i pravdom", prenosi Kosovo online.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da na politički vrh u Srbiji "treba vršiti pritisak da prizna zločine".

- Na političko rukovodstvo Srbije mora se vršiti nezaustavljiv pritisak, sa svih strana, dok ne prepozna i prizna da je počinila zločine u Bosni, na Kosovu i u Hrvatskoj, da traži oproštaj i započne proces kažnjavanja zločinaca - rekao je Kurti povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici, prenosi Kosovo online.

On je izjavio da ne prihvata Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim.

Kurti je tokom rasprave u kosovskoj skupštini optužio prethodnog premijera Avdulaha Hotija za potpisivanje sporazuma, navodeći da je počinio protivustavan čin kada je obećao jednogodišnji moratorijum na apliciranje u međunarodnim organizacijama, prenosi Gazeta ekspres.

Premijer privremenih institucija u Prištini ocenio je da su Vašingtonskim sporazumom otvorena vrata Bele kuće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Ne zaboravimo trenutni efekat - otvaranje kapije Bele kuće za srpskog predsednika - rekao je Kurti na sednici skupštine u Prištini na kojoj se raspravlja o tom sporazum, prenosi Reporteri.

Autor: Tanjug AP

#Kosovo i Metohija

#Kurti

#Srbija