Bespilotne letelice MK-9 Reaper i oko 90 američkih vojnika raspoređeni su u bazi vazduhoplovnih snaga Rumunije

Odred dronova MK-9 Reaper i približno 90 pripadnika američkog vojnog osoblja biće smešteni sledećih nekoliko meseci u vazduhoplovnoj bazi 71 generala Emanuila Joneskua u Kampija Turziji (okrug Kluž na severozapadu zemlje). To je u ponedeljak saopštilo rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane, ne navodeći broj dronova.

- Američka vojska će vršiti misije prikupljanja informacija, nadzor i izviđanje iz vazduha u znak podrške NATO operacijama -saopštila je rumunska vojska, dok će rumunsko ratno vazduhoplovstvo, preko 71. vazduhoplovne baze generala Emanuila Joneskua, pružati potrebnu tehničku, operativnu i logističku podršku za ove zadatke tokom celog perioda njihovog borkavka u Rumuniji.

- Prisustvo američkih saveznika na teritoriji zemlje pruža priliku za razvoj, ispitivanje i procenu borbene efikasnosti, a zajedničke aktivnosti su ključni element za povećanje nivoa interakcije dveju strana. Saradnja Sjedinjenih Država i Rumunije pomaže u jačanju kolektivne odbrambene sposobnosti i jačanju regionalne bezbednosti - stoji u saopštenju rumunske vojske.

Američki vojni piloti redovno su smešteni u vazduhoplovnoj bazi 71. Kako podseća veb sajt hotnews.ro, SAD nameravaju da ulože više od 130 miliona dolara u njenu modernizaciju. To je najveća američka vojna investicija u Evropi 2021. godine. Baza Kampija Turziji služiće kao tranzitno čvorište za operacije američkih vazduhoplovnih snaga na jugoistoku Evrope.

MK-9 Reaper proizvodi kompanija General Atomics Aeronautical Sistems. Njegova težina je 2,22 tone, domet leta je 1.850 km, maksimalna visina je 15.240 m, a maksimalna brzina je 370 km / h. Dron, opremljen propelerom sa četiri lopatice, dizajniran je na osnovu dobro poznatog modela MK-1 Predator.

Autor: redportal.rs

#SAD

#Vojska SAD

#američka baza

#bespilotne letelice

#donovi

#rumunija