Čuveni Dragačevac preminuo u 90. godini

Nikola Nika Stojić je preminuo juče u 90. godini života. Bio je jedan od pokretača Sabora trubača u Guči, priznati profesor i kulturni pregalac.

- Kao veliki hrast bdio je decenijama nad kulturnim, društvenim i javnim životom Dragačeva, ostavljajući za sobom neizbrisiv i neprolazan trag. Čovek - svedok veka, ogromne mudrosti i enciklopedijskog znanja bio je mlađim generacijama iskren prijatelj, mudar savetnik i divan sagovornik. Jutros je naš stari i gorostasni dragačevski hrast pao, ali će večno stamen živeti, a svojim izdancima i besmrtnim delom biti svetionik budućim generacijama i svima nama njegovim prijateljima, učenicima, poštovaocima i sugrađanima - rekli su iz udruženja Naše Dragačevo.

Nikola Nika Stojić rođen je 4. februara 1930. godine. Osnovnu školu završio je u rodnoj Guči, a Gimnaziju u Čačku. Studije srpskog jezika i književnosti završio je na Beogradskom univerzitetu. Sa nekolicinom kulturnih pregalaca, kao mlad intelektualac, pokreće daleke 1960. godine manifestaciju Dragačevski Sabor trubača u Guči. Bio je izuzetno plodan autor, koji je potpisao preko 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona, a kao saradnik pisao za desetinu časopisa i novina, te recenzija za druge autore. Pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem.

IZVOR: YT / Televizija Galaksija 32

Autor: redportal.rs

#Dragačevo

#Nikola Nika Stojić

#Sabor trubača u Guči

#preminuo