Pati od retkog tipa dijabetesa

Nemački arhitekta Mark Vubenhorst mora da popije 20 litara vode na dan zbog rizika od smrti od dehidratacije. On pati od retke metaboličke bolesti diabetes insipidus, zbog koje intezivno ožednite i često vršite nuždu. Ako Mark prestane da pije vodu njegovo telo se osuši i može da umre od žeđi u nekoliko sati. 💧

Stalna žeđ je sastavni deo Markovog života od kad zna za sebe. Nije uporedivo sa ljudima generalno jer njegova žeđ ne nestaje nakon čaše ili 2 vode. Njegovo telo ne može uopšte da zadrži vodu i njegovi bubrezi izbacuju vodu gotovo istom brzinom sa kojom je unosi.

Već posle sat vremena on oseća jake probleme dehidratacije, ispucane usne, glavobolja, vrtoglavica i zbunjenost, nešto što prosečan osoba doživi posle 3 dana bez vode.

Ova bolest može da se pojavi u bilo kom trenutnu u životu ali Mark se sa njom rodio. Dok je bio dete uspevao je nekako da savlada bolest kako bi živeo normalan život ali u nekom trenutku je postalo previše teško. Pao je bio u depresiju jedno vreme i nije želeo da se igra, da ide u vrtić niti da izlazi napolje.

Govorio je kako nikad nije spavao u kontinuitetu duže od 2 sata zbog žeđi. Stalno mora da ustaje kako bi se hidrirao i onda da ode u toalet da izbaci tečnost, u toalet ide oko 50 puta u 24h.

Mark ima i svoj Jutjub kanal na kom priča o svom iskustvu i odgovara na pitanja o svom životu. 👇🏻

IZVOR: YT / Marc Wübbenhorst

Autor: redportal.rs