Neki stručnjaci preporučuju osam čaša tečnosti dnevno, dok drugi kažu da vodu treba piti kada se oseti potreba.

Kada telo izgubi više tečnosti nego što u njega unesete tokom dana, dolazi do dehidratacije.

Neki stručnjaci preporučuju osam čaša (od 250 ml) tečnosti dnevno, dok drugi kažu da vodu treba piti kada se oseti potreba. Osim vode, u tečnost se ubrajaju nezaslađeni čajevi, prirodni sokovi bez šećera, supe i čorbe. Koji su simptomi nedostatka vode u telu?

Osećaj umora

Voda prenosi kiseonik do svih ćelija u organizmu, što mu daje snagu i omogućava pravilno funkcionisanje.

Foto: Pexels.com/Andrea Piacquadio

Ako je ne pijete dovoljno, telo mora da nadoknadi kiseonik i uzima ga iz krvi, a posledica je sporiji rad organizma, što dovodi do zamaranja i pospanosti. Da povratite snagu, u čašu vode sipajte sok od pola limuna, dodajte kašičicu meda, pola kašičice bibera u prahu i prstohvat soli - pijte u jednakim intervalima.

Jaka glavobolja

Kada vas zaboli glava, umesto da odmah popijete tabletu, popijte čašu vode.

Foto: Shutterstock

Nedostatak vode u organizmu usporava cirkulaciju krvi i dotok kiseonika do mozga, što izaziva glavobolju. Stručnjaci kažu da će, ukoliko se nadoknadi tečnost, glavobolja prestati posle pola sata.

Bol u kičmi i zglobovima

Voda podmazuje zglobove i štiti ih od povreda prilikom fizičke aktivnosti ili pada, a njen nedostatak izaziva u njima bol.

Foto: Unsplash.com/@casperlyghostface

Osim toga, 80 odsto hrskavice u telu se sastoji od vode. Zato je važno da se ona unosi u dovoljnoj količini. Pojedite dve banane dnevno kako biste nadoknadili kalijum i sprečili grčeve mišića.

Problematična koža

Putem znoja iz tela se izbacuju i toksini koji se nalaze na površine kože.

Ako ne pijete dovoljno vode, manje ćete se znojiti, pa će se te štetne materije zadržavati na koži i izazivati bubuljice, zapušene pore, osip. Voda, takođe, hidrira kožu i njen nedostatak izaziva suvoću i pojavu bora.

Stalno ste gladni

Osećaji žeđi i gladi dolaze iz istog dela mozga, pa kada osetite glad, a znate da vam nije vreme za jelo, popijte čašu vode.

Ako glad prođe, znači da ste bili žedni. U suprotnom, pojedite nešto. Ako nekoliko puta dnevno popijete šolju jogurta, zasitićete se i umiriti stomak.

Neprijatan zadah

Suva usta i zadah mogu biti simptom dehidratacije.

Zahvaljujući dovoljnoj tečnosti u organizmu, pljuvačka ispira ostatke hrane s jezika i zuba, a kad su usta suva, oni će na tim mestima zadržavaju, stvaraju bakterije i izazivaju neprijatan dah.

Tamna boja urina

Jedan od najvidljivijih simptoma dehidratacije je boja mokraće. Normalna boja urina je svetložuta ili providna.

Foto: Unsplash.com/testalizeme

Kada je tamna, to znači da ne pijete onoliko vode koliko vam treba i bubrezi ne mogu izbace sve štetne materije iz tela. Da nadoknadite tečnost, pijte vodu, čajeve i jedite pileću supu.

Autor: nportal.rs / Alo