Takmičenje je bilo timskog tipa, a najistaknutiji učesnici su bili predstavnici SAD, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva

Dvoboj pištoljima nikada zvanično nije bio deo Olimpijskih igara. Međutim, na Londonskim olimpijskim igrama 1908. organizovano je takmičenje gde se promovisao ovaj sport, sa ciljem da se uvede kao zvanično priznata disciplina.

Valter Vinans, jedan od najuspešnijih profesionalnih strelaca kasnog 19. i ranog 20. veka, je bio organizator ovog događaja.

- U ovim dvobojima će postojati taman dovoljno rizika da budu zanimljivi i napeti, a da zapravo nisu opasni - izjavio je Vinans davne 1908. za londonski Dejli ekspres.

Ovo je bilo realizovano pomoću voštanih metkova. Prilikom ispaljivanja nije korišćen barut, tako da voštani meci nisu imali veliku brzinu. Posle nekoliko pucnjeva pištolji su stavljani u posude sa ledom kako bi se ohladila cev da bi se sprečilo topljenje voštanih metkova. Takođe, učesnici su nosili zahtitnu odeću, kacige sa debelim staklom ispred očiju i debelim zaštitnim delom od kože u predelu vrata.

Takmičenje je bilo timskog tipa, a najistaknutiji učesnici su bili predstavnici SAD, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Pobedu je odnela ekipa Francuske.

IZVOR: YT / HighCaliberHistoryLLC

Iako je ovaj događaj izazvao veliko interesovanje među publikom, duel pištoljima nikad nije postao olimpijski sport, jer iako su meci nisu bili pravi i uprkos zaštitnoj opremi, sport je i dalje nosio preveliki rizik od povreda, koje su se i događale na prethodnim takmičenijma ovog tipa.

Autor: Redportal.rs