On se takođe požalio da se čini da EU ne žuri da uvede dodatne sankcije Moskvi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se evropskim liderima i poručio im da brzo povećaju snabdevanje svojih snaga modernim oružjem, posebno mlaznim lovcima i raketnim sistemima dugog dometa, inače bi se trebali pripremiti za rat koji traje godinama.

Govoreći u vozu za Kijev nakon svoje 3. posete u 2 dana ratom opustošenim područjima u blizini linija fronta na jugu i istoku Ukrajine, Zelenski je pričao o onome što je video dok se obraćao na samitu okupljenih lidera Evropske unije u Briselu putem video-veze.

Zelenski je u četvrtak rekao da je na EU kao bloku da preduzme mere da obuzda Rusiju dok njena invazija na Ukrajinu ulazi u 2. godinu, piše Avaz.

Iako je pozdravio nedavni plan EU da Kijevu pošalje milion artiljerijskih granata, nastavio je sa svojim zahtjevima za ratnim avionima i projektilima za koje veruje da će biti efikasniji u potiskivanju ruskih snaga.

On se takođe požalio da se čini da EU ne žuri da uvede dodatne sankcije Moskvi.

- Ako Evropa sačeka, zlo će možda imati vremena da se pregrupiše i pripremi za godine rata. U vašoj je moći da to sprečite - rekao je liderima EU.

Autor: Avaz