Naglasio da je potrebna pomoć da se ruska invazija na Ukrajinu ne pretvori u treći svetski rat

Predsednik Ukrajine Vlаdimir Zelenski govorio je na otvaranju devetog Ekonomskog foruma u ​​grčkom gradu Delfima o potrebi jedinstva, pomoći i veće podrške Zapada, uključujući oružje, ali i o potrebi potpune izolacije Rusije, navodi MUP dopisnik MIA iz Atine.

Zelenski onlajn učestvovao je u panel diskusiji sa novinarom CNN-a Frojdom Plejtgenom, detaljno opisao trenutnu situaciju u Ukrajini, rekao da postoji stabilizacija u istočnom delu, ali je istakao da se ruska invazija ne odnosi samo na Ukrajinu, već na celu zapadnom delu sveta i stoga je potrebna pomoć i podrška, pre svega sistema PVO.

- Veoma je teško suočiti se sam sa izazovima ničim izazvanog rata. Potrebna nam je pomoć naših partnera. Veoma je teško suočiti se sa neprijateljem, a još teže vratiti već okupirane teritorije, zato nam je potrebno jedinstvo i odgovarajuće naoružanje - rekao je Zelenski.

On je naglasio da je potrebna pomoć da se ruska invazija na Ukrajinu ne pretvori u treći svetski rat, rekavši da je potreban i pritisak na Putina.

Na pitanje o scenariju ustupanja teritorija u okviru mirovnog plana koji Donald Tramp navodno priprema u slučaju da bude izabran za predsednika Sjedinjenih Država, Zelenski je prokomentarisao da nije imao priliku da direktno sa njim razgovara o ratu.

Ekonomski forum u grčkom gradu Delfima počeo je danas, a na ceremoniji otvaranja obratila se predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, nakon čega je usledila panel diskusija sa Zelenskim, kao i govori predsednika Slovenije Nataše Pirc Musar i Crna Gora, Jakov Milatović.

Autor: redportal.rs