Novo brašno se zasniva na semenkama koje uključuju leblebiju, leće i pasulj

Naučnici su posebno namerno prokleti da bi hleb koji održava dugi nivo duge i nižeg nivoa šećera u krvi, potencijalno nude zdraviju alternativu koja smanjuje rizik od gojaznosti i dijabetesa, piše Science Alert.

Novo brašno se zasniva na semenkama koje uključuju slanutak, leće i pasulj.

- U vreme kada nas ohrabrujemo da povećamo unos vlakana, ova studija naglašava važnost fizičkog oblika kose u usporavanju varenja skroba, poboljšavajući nivo šećera u krvi i podstičući hormone silovanja koji nam pomažu da se osećamo u potpunosti - Biohemičar Peter Ellis iz Kraljevskog koledža u Londonu u Velikoj Britaniji.

Nakon što je proizveli njihovo brašno i ispekli hleb, istraživači su ga testirali na 20 zdravih pojedinaca, koji su služeni uzoraka belog hleba sa 0%, 30%, a 60% od brašna od 60%. Džem bez dodanog šećera je dodat za ukus

Prema izjavama, hleb sa više brašna učinio da se dobrovoljcima osećaju više sitim. Analiza krvi je pokazala da je rezultat povećanog oslobađanja hormona na sitosti.

Zatim, postoji smanjenje šećera u krvi - hleb sa 30% lebelebije, spustili su nivo šećera u krvi na 40%, a gotovo takav pad primećen je u hlebu sa 60% slanetak u poređenju sa običnim brašnom. Prema istraživačima, dešava se jer je potrebno dugo vremena da se razgradi u telu.

Istraživači napominju da je to teško moći da promene svoje prehrambene navike i spreče potencijalne probleme kao što su gojaznost i dijabetes, zbog čega se tako obećavaju takvi napredak.

Autor: redportal.rs