Recept za proju sadrži i mlaku vodu, kašičicu soli i mast. 👩‍🍳

Naša proja našla se na listi 50 najboljih hlebova na svetu po oceni američke televizijske mreže CNN. 😍

CNN navodi da je reč o vrsti kukurznog hleba koji se služi topao, direktno iz furune, kao neizostavni pratilac gulaša, ali i drugih tradicionalnih jela naše zemlje.

U mnogim krajevima Srbije tradiciju vodeničarskog zanata sačuvala su nova pokoljenja zahvaljujući kojima još može da se pronađe sastojak bez kog je proja nezamisliva - brašno od autohtonih sorti kukuruza.

- Da bi bilo dobro i kvalitetno brašno pre svega mora biti kvalitet zrna žita, da bude domaći kukuruz, da bude prvenstveno suv, da bi se mogla napraviti dobra i kvalitetna proja - kaže Kosa Jovanović iz Likodre, kako piše RTS, prenosi 021.rs.

Recept za proju sadrži i mlaku vodu, kašičicu soli i mast. Nakon što testo prođe kroz vredne ruke, peče se u furuni na drva, a služi uz širok spektar tradicionalnih jela od kajmaka, preko čvaraka, pa sve do gulaša. 👇

- Proja spremljena po starom domaćem receptu naših baka, u ova moderna vremena proja je postala prava gurmanska poslastica, na trpezama je postala nezamenljiva. Danas proja uživa status zdrave domaće hrane - ističe Radmila Vasiljević iz Krupnja.

Proja se nekada smatrala obrokom koji su jeli ljudi slabijeg imovnog stanja, a danas je na trpezama delikates. Da je za građane Srbije više od običnog jela svedoče i etnolozi. U nekim krajeva naše zemlje ona je neizostavni deo prazničnih rituala.

- Najinteresantniji običaj u vezi sa projom dešava se na Mali Božić odnosno Srpsku novu godinu, česnica koja se priprema za taj dan je zapravo proja. Ona može imati različite nazive, osim naziva česnica može se nazivati vasilica ili oračica, i ukrašava se na različite načine - navodi za RTS etnološkinja Ana Čugorović.

S ciljem da se obogati ukus, u novije vreme u proju se dodaju sir, jaja i margarin. Iskusni kuvari tvrde da se prava sprska proja sastoji samo od četiri sastojka.

Autor: 021.rs