Najviše u Grčkoj, na Kipru, u Italiji i Portugalu

Rast troškova života najveća je zabrinutost za 93% Evropljana, pokazalo je najnovije istraživanje Evrobarometra koje je izrađeno za Evropski parlament.

Anketa pokazuje da je podrška EU i dalje stabilna i visoka, a građani očekuju da Unija nastavi da radi na rešenjima za ublažavanje efekata kriza.

U svakoj državi članici EU, više od sedam od deset ispitanika zabrinuto je zbog rasta troškova života, sa najvišim rezultatima u Grčkoj (100%), Kipru (99%), Italiji i Portugalu (oboje 98%).

Rezultati istraživanja pokazuju da je 82% ispitanika zabrinuto zbog opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti, dok je 81% izjavilo da je zabrinuto zbog klimatskih promena i opasnosti da se rat u Ukrajini proširi i na druge zemlje.

Istraživanje takođe pokazuje da je skoro polovina stanovništva EU (46%) izjavila da je njihov životni standard već smanjen zbog efekata pandemije Covid-19, zbog rata Rusije protiv Ukrajine i krize troškova života. Još 39% izjavilo je da nije doživelo pad životnog standarda, ali da očekuje da će se to dogoditi u tekućoj godini.

Autor: redportal.rs