Gotovo sa dvopartijskim sistemom u Portugalu, smatra lider desne stranke Dosta

Desničarska i konzervativna stranka Dosta (Chega) ostvarila je izuzetno dobar rezultat na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, dok je vladajuća Socijalistička partija zabeležila ozbiljan pad podrške. Analitičari smatraju da ovakvi rezultati jesu uvod u izbore za Evropski parlament koji treba da se održe 9. juna.

Demokratska alijansa, koalicija Socijaldemokratske partije, Narodne partije i Narodne monarhističke stranke, osvojila je najviše glasova, tačnije 29.5% glasova, odnosno 79 od 230 poslaničkih mesta. Za njom sledi Socijalistička partija sa osvojenih 77 mandata, odnosno 43 mandata manje nego u prošlom sazivu.

Trećeplasirana je desna stranka Dosta sa osvojenih 48 poslaničkih mesta, čime je učetvorostručila broj mesta u parlamentu. Izborni cenzus prešle su još Liberalna inicijativa, Levi blok, Partija komunista Portugala i dve zelene stranke.

Po zatvaranju biračkih mesta, lider socijalista je izjavio da ne postoji mogućnost za formiranje levičarske vlade. Da je gotovo sa dvopartijskim sistemom u Portugalu, izjavio je desničarski lider Andre Ventura.

Autor: redportal.rs