Rekordno niska izlaznost

Juče su održani parlamentarni izbori u Rumuniji. Ono što je bilo najzanimljivije kao podatak jeste najniža izlaznost u ovoj državi od uvođenja višepartijskog sistema. Na izbore je izašlo svega 31,84% birača, što je ubedljivo najmanja izlaznost od pada komunizma.

Same izlazne ankete pokazuju da Socijaldemokratska partija neće uspeti da smeni sa vlasti Ludovika Orbana, koji će formirati većinu u parlamentu kroz koaliciju sa liberalima (USRPLUS).

Socijaldemokrate su osvojile 30,5% što je najveći broj glasova u odnosu na druge liste. Druga najjača je lista Ludovika Orbana odnosno Nacionalno liberalna partija sa 29%. Gotovo duplo manje od socijaldemokrata i Orbanovog PNL-a imaju liberali (USRPLUS), dok su dobre šanse da Alijansa za rumunsko jedinstvo prvi put uđe u parlament. Za ovu partiju se smatra da pripada krajnje desnom političkom spektru.

Kristijan Ginea, poslanik liberala, navodi da bi u partiji bili zadovoljni da uđu u vladu, ali da prvo treba da se napravi dogovor sa PNL-om i vidi jasan put nove vlade. To ukazuje na činjenicu da će mandatar verovatno biti Ludovik Orban.

Na kraju, čeka se još više od 200.000 glasova iz dijaspore koji mogu da donesu minimalne promene, ali ne i promenu negativnog rekorda po broju izašlih na izbore u čemu je ogromnu ulogu imala pandemija koronavirusa.

Autor: redportal.rs

#Izbori

#Orban

#rumunija