Ostali još izbori za 2 senatora u Džordžiji

Ostala su još 2 upražnjena senatorska mesta u gornjem domu američkog parlamenta. Trenutni rezultat je 50:48 za republikance i sva je prilika da će Senat i u narednom periodu imati republikansku većinu.

Američki Senat broji 100 članova. Za razliku od Kongresa, iz svake države dolaze po 2 senatora, a broj stanovnika uopšte ne utiče na broj senatora koji će se naći u ovoj instituciji.

Republikancima je bila potrebna pobeda na Aljasci kako bi obezbedili 50. senatora i to im je juče pošlo za rukom. Den Saliven je nakon 75% obrađenog uzorka projektovan za pobednika senatorske trke i time je obezbedio mir republikancima do 2022. godine kada sledi nova runda izbora za Senat.

IZVOR: TW / @ABCPolitics

U Džordžiji će sve biti odlučeno. Sa jedne strane Džon Osof (D) i David Predu (R) se bore za jedno senatorsko mesto. Za drugo će se boriti Rafael Vornok (D) i Keli Lofler (R). Džordžija je do ove godine bila tradicionalno republikansko mesto, međutim ta tradicija je uzdrmana Bajdenovim rezultatom na predsedničkim izborima, kao i ogromnim novčanim sredstvima demokrata koja se ulažu.

Drugi krug izbora za senatore se održava u januaru sledeće godine.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#Senat