Grčka princeza i nesuđena kraljica Danske

Na današnji dan 1997. godine preminula je kneginja Olga Karađorđević, supruga kneza Pavla Karađorđevića i unuka grčkog kralja Đorđa I.

Rođena je 1903. godine u Atini, kao kćerka grčkog princa Nikole i ruske velike kneginje Jelene Vladimirovne, unuke imperatora Aleksandra II. Njega mlađa sestra princeza Marija bila je udata za princa Džordža, vojvodu od Kenta.

Najpre je bila verena za Frederika IX, budućeg kralja Danske. Međutim, pošto je on prilikom dolaska u Atinu u javnosti greškom uhvatio za ruku njenu sestru, odlučila je da raskine veridbu. Udala se 1923. godine za kneza Pavla Karađorđevića, bratanca srpskog kralja Petra I i brata od strica kralja Aleksandra I. Venčanje je održano u Beogradu, uz brojne zvanice.

Rodila je troje dece: sinove kneza Aleksandra (1924-2016), kneza Nikolu (1928-1954) i kneginju Jelisavetu (1936).

Nakon ubistva kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine, knez Pavle je postao član Namesništva, te je kneginja Olga faktički postala prva dama Jugoslavije. Supruga je pratila na brojnim događajima u inostranstvu, uključujući i posetu Berlinu.

Zajedno sa porodicom, proterana je nakon puča 27. marta 1941. godine i ostatak života provela je u emigraciji.

Kneginja je umrla 1997. godine u Parizu, posle dugog bolovanja od Alchajmerove bolesti. Njeni posmrtni ostaci su 2012. godine preneti u kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#Kneginja Olga Karađorđević

#Olga Karađorđević

#Porodica Karađorđević

#karađorđevići