Prvak drame Narodnog pozorišta i višegodišnji univerzitetski profesor

Na današnji dan 2006. godine preminuo je srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac Petar Banićević.

Rođen je 1930. godine u Nikšiću. Završio je studije glume na Akademiji za pozorišnu umetnosti (današnji FDU) u Beogradu, u klasi Raše Plaovića. Od 1954. godine bio je član ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, a kasnije je postao i prvak drame. Na filmu se prvi put pojavio 1959. godine. Dvostruki je dobitnik Nagrade Raša Plaović.

Radio je i kao profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Akademiji umetnosti BK univerziteta u Beogradu, gde je izveo nekoliko generacija mladih glumaca. U njegovu čast, Narodno pozorište u Beogradu je ustanovilo nagradu sa njegovim imenom, koja se dodeljuje mladim glumcima.

Iako ga publika pamti uglavnom po ulogama u seriji Srećni ljudi i filmu Vojnikova ljubav, Banićević je maestralno odigrao niz istorijskih ličnosti: Čerčila u Licem u lice u Napulju, Milana Nedića u televizijskoj seriji Banjica, Molotova u seriji Odlazak ratnika, povratak maršala, patrijarha Rajačića u seriji Vuk Karadžić, a među njegove najbolje uloge ubraja se i major Aleksa u filmu Bal na vodi.

Autor: redportal.rs

#Narodno pozorište u Beogradu

#Petar Banićević

#Prvak drame

#Raša Plaović

#srpski glumac