Ranjavana 9 puta i isto toliko odlikovana

Na današnji dan 1973. godine preminula je Milunka Savić, narednik srpske vojske i vojnik Drugog pešadijskog (Gvozdenog) puka „Knjaz Mihailo“, ali i najodlikovanija žena u istoriji ratovanja.

Rođena je 1890. ili 1892. godine u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje. Dobrovoljno se prijavila na mobilizaciju 1912. godine uoči Prvog balkanskog rata, pod imenom Milun Savić i borila se obučena u mušku odeću. Da je u pitanju žena otkrilo se tek u bolnici, nakon što je ranjena u Bregalničkoj bici.

Borila se i u Prvom svetskom ratu, gde se posebno istakla tokom Kolubarske bitke, kada je odlikovana Karađorđevom zvezdom sa mačevima. U međuratnom periodu je obavljala različite poslove, da bi se jedno vreme po udaji posvetila ćerki i deci koju je usvojila. Od države je dobila zemlju u Stepanovićevu, gde je podigla kuću. Međutim, to nije bilo dovoljno da samostalno izdržava porodicu, pa je ponovo potražila posao i penziju stekla radeći.

Penzionisana je 1945. godine. Stan u naselju Braće Jerković dobila je 1972. godine, svega godinu dana pred smrt. Od tada je doživela tri moždana udara i preminula štrikajući. Njeni posmrtni ostaci su 2013. godine preneti u Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu.

Odlikovana je francuskom Legijom časti 4. i 5. reda, ruskim Krstom Svetog Đorđa, britanskim Ordenom Svetih Mihaila i Đorđa, Zlatnom Karađorđevom zvezdom sa mačevima, Medaljom za hrabrost Miloš Obilić, ratnim spomenicama, a jedina je žena nosilac francuskog Ratnog krste 1914-1918 sa zlatnom palmom.

Autor: redportal.rs

#Milunka Savić

#Prvi svetski rat

#Veliki rat

#balkanski ratovi

#karađorđeva zvezda