Izvor iz vlade i osoba bliska predsedniku saopštili su da je on u Maleu, odakle bi trebalo da se uputi u drugu azijsku zemlju.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je danas vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon što je predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao jutros na Maldive, u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.
"Premijer kao vršilac dužnosti predsednika proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji i uveo policijski čas u zapadnoj provinciji koji stupa odmah na snagu“, saopštio je vladin zvaničnik za Rojters.

Policija bacila suzavac da rastera demonstrante

Policija Šri Lanke upotrebila je danas suzavac da rastera grupu demonstranata u blizini kabineta premijera na Flover Roudu, javlja Bi-Bi-Si.

Hiljade ljudi okupilo se na glavnom mestu protesta u Kolombu uzvikujući "Gota lopov, Gota lopov", nazivajući predsednika Gotabaju Radžapaksu po nadimku.

Predsednik Šri Lanke vojnim avionom pobegao na MaldivePredsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je rano jutros vojnim avionom zajedno sa suprugom iz zemlje na Maldive, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da podnese ostavku, potvrdilo je ratno vazduhoplovstvo zemlje, a prenosi Rojters.Radžapaksa, njegova supruga i dva telohranitelja ukrcani su u avion ratnog vazduhoplovstva koji je poleteo za glavni grad Maldiva, Male, saopštile su vazduhoplovne snage.

Vladajuća stranka podržava da Vikremesinge bude predsednikNajviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže premijera Ranila Vikremesingea, za svog predsedničkog kandidata.

Ta odluka zvanično još nije doneta, rekao je Rojtersu danas izvor iz vladajuće partije, a demonstranti poručuju da žele i njegovu ostavku do popodneva

Autor: AP Tanjug

#Maldivi

#ostavka

#predsednik pobegao

#Šri Lanka