On je preneo spremnost da pomogne u pokretanju komunikacije između dvojice lidera.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo saopštio je da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneo poruku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Vidodo se u sredu sastao sa Zelenskim u Kijevu, dok je juče bio u Moskvi na sastanku sa Putinom.

U izjavi za Bi-Bi-Si, indonežanski predsednik kaže da je Putinu preneo poruku Zelenskog, ne otkrivajući detalje o sadržaju. On je preneo spremnost da pomogne u pokretanju komunikacije između dvojice lidera.

Vidodo je najavio i da će Indonezija nastaviti da sarađuje sa Rusijom, dok je ruski predsednik rekao novinarima posle sastanka da je Rusija spremna da podmiri potrebe Indonezije za đubrivima, na čije snabdevanje utiču rat u Ukrajini i sankcije Zapada Moskvi.

Indonežanski lider je aktuelni predsednik grupe G-20 i član Krizne grupe UN osnovane da odgovori na pretnju globalne gladi. Vidodo u Kijevu pozvao je Zelenskog da učestvuje na samitu G-20 koji je zakazan za novembar na Baliju.

Ukrajinski predsednik je rekao Vidodu da će njegovo prisustvo zavisiti od toga ko će još biti tamo. Rusija je članica G-20, tako da postoji mogućnost da na samitu učestvuje i ruski predsednik Putin.

Autor: redportal.rs

#G20

#Indonežanski predsednik

#Zelenski

#putin