Srbija ključni igrač u regionu

Kako navode zapadni mediji, u nedelju srpski predsednik Aleksandar Vučić objavio je da je zemlja postigla novi dogovor i novi trogodišnji gasni aranžman sa ruskom državnom kompanijom Gasprom.

Kako je navedeno, novosti stižu u pogrešno vreme, a sam dogovor koji je postigao Vučić stvaraju novu seriju glavobolja za "zapadnu anti-Putin alijansu" - posebno za EU.

Sa druge strane kontinenta, vođe država EU su bile zaključane u pregovorimo oko 6. paketa sankcija Rusiji. Finalni dogovor, objavljen u ponedeljak, uključivao je i delimičnu zabranu uvoza ruske nafte.

Međutim, Brisel je morao da načini izuzetak u zabrani uvoza nafte gde Mađarska, Slovačka i Češka mogu da nastave da uvoze preko naftovoda u suprotnom predlog teško da bi prošao veto Mađarske i Orbana.

Kako se navodi u medijima na Zapadu:

Iako Srbija nije članica RU, deo je plana Unije za proširenje koji uključuje kako nju tako i njene susede. EU je decidna u daljem širenju na istok i smatra Zapadni Balkan kao ključnu regiju za bezbednost EU - još više sada nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Navodi se da od svih zemalja na Balkanu, Srbija je posebno važna iz više razloga. Njena veličina, populacija i geografska lokacija čine je važnim igračem u geopolitici regiona. Ako želite razgovor o budućnosti Bosne ili Kosova, to ne možete imati bez Srbije. Kako se dalje navodi:

Ipak, Srbija se takođe veoma oslanja na Rusiju po pitanju gasa. Takođe, vojna saradnja je na visokom nivou sa Ruskom Federacijom. Ukratko, Srbija imao veoma velike benefite od saradnje sa Rusijom, čak i ako dobije članstvo Eu u budućnosti - teško da će moći sebi da priušti da prekine sve kontakte sa Kremljom.

Autor: redportal.rs

#EU

#Evropska unija

#Gas Rusija

#Gasni dogovor

#NATO

#Snabdevanje

#Srbija

#Trogodišnji dogovor

#Ukrajina

#Vučić

#Zapad

#Zapadni Balkan

#koalicija

#mediji

#proširenje

#putin

#rat

#razgovor

#reakcije

#rusija