Estonska premijerka kaja Kalas izjavila da će se o predlogu raspravljati u junu

Kako je navela premijerka Estonije:

Pronalazak brzog konsenzusa po pitanju embarga na uvoz ruske nafte je neralan. Ne mislim da ćemo uspeti da dođemo do dogovora, ne danas.

Nakon toga dodala je da će do dogovora najverovatnije doći u junu na sledećem samitu EU.

Nešto ranije danas šef diplomatije EU Žozef Borelj je izjavio da se nada da će dogovor biti postignut do ponedeljka popodne.

Predložene sankcije Ruskoj Federaciji i zabrana uvoza ruske nafte bi, po planu, bile deo 6. paketa sankcija EU. Pet prethodnih paketa uključivali su ograničen pristup tržištima kapitala, isključivanje ruskih finansijskih institucija iz SWIFT sistema, zamrzavanje rezervi Ruske centralne banke i zabrana uvota ruskog uglja i drugih artikala.

Pregovori o uvođenju embarga teku još od početka maja meseca, i do sada konsenzus nije postignut.

Predlog najviše usporava Mađarska koja dobija veliku količinu svoje nafte iz Rusije. Mađarska vlada je uporedila potpunu zabranu uvoza ruske nafte sa ekonomskom atomskom bombom. Druge kontinentalne zemlje, uključujući Češku i Slovačku takođe su iznele svoje negodovanje planiranim sankcijama.

Prošle nedelje predsednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lejen izjavila je da EU ne može da uvede odmah sankcije na rusku naftu, jer bi taj potez naterao Moskvu samo da prodaje svoju naftu negde drugde i to po većoj ceni - generišući na taj način još više novca.

Autor: redportal.rs

#6. paket

#Cene

#EU

#Evropska unija

#Mađarska

#Nuklearni udar

#SAD

#Slovačka

#Ukrajina

#energenti

#gas

#nafta

#novac

#prodaja

#rat

#rusija

#ruska nafta

#sankcije

#ursula fon der lajen

#zabrana

#češka

#Žozef Borelj