Svakodnevno vežbanje nije uvek pravi put

Entuzijazam kad krenemo da vežbamo ume toliko da nas ponese da se neretko “preselimo” u teretanu ili na stazu za trčanje. Vežbamo iz dana u dan, uvereni da ćemo tako brže i lakše oblikovati mišiće.

Ali, većina ljudi, pogotovo novopečeni vežbači, i ne slute da tako čine “medveđu uslugu” svom telu.

Kako za Ona.rs kaže fitnes instruktor Nikola Krgić, pauza između dva treninga je neophodna kako bi mišići mogli da se odmore i dobiju priliku da izvuku maksimum iz uloženih napora.

On izdvaja 5 razloga zašto je važno imati makar jedan dan pauze između dva treninga.

1. Oporavak pomaže mišićima da rastu

- Kad trenirate, mišići trpe određeni stres - kaže Krgić.

- Svejedno je da li ste se opredelili za trčanje, HIIT trening ili trening sa opterećenjem; u svim slučajevima mišićima je neophodan odmor kako bi se oporavili i postali jači da bi taj isti trening mogli da izvedu sa manje napora.

Naš sagovornik ističe da više ne mora da znači i bolje u ovom slučaju.

- Oporavak zavisi od više faktora kao što su genetika, trenutna fizička forma i način oporavka - ističe Nikola.

2. Smanjen rizik od povrede

Ukoliko mišić ne stigne dovoljno da se oporavi, a bude isforsiran na treningu, povećava se rizik od povrede.

- Ako ste početnik, sigurno će vam između svakog treninga biti neophodan dan za oporavak - podseća Krgić.

3. Pretreniranost

Ovo se možda vezuje za profesionalne sportiste, ali je, ističe naš sagovornik, zastupljeno i kod rekreativaca.

- Pretreniranost se odražava na pad preformansi na treningu, ali takođe i na pad koncentracije, pa nekad vežbe koje ste radili lako odjednom postaju teške - upozorava fitnes instruktor.

4. Motivacija

Ukoliko trenirate svakog dana, verovatno će u jednom trenutku doći do pada motivacije. To se desilo svakom od nas, a većina je u tom slučaju “okačila patike o klin” i zaboravila na člansku karticu iz teretane.

- Uživajte dok vežbate, jer ako se oslonite na motivaciju, može se desiti da potpuno izgubite volju za treningom - podseća Krgić.

5. San

Kvalitetan san je, napominje sagovornik našeg portala, možda i najvažniji deo oporavka, naročito u REM fazi, gde se dešava regeneracija.

- Takođe, u REM fazi mišići se oporavljaju i rastu. Trudite se da u krevetu budete u 23 sata, jer je najveće lučenje hormona sna između 23 sata i dva sata izjutra - savetuje Krgić.

Prema njegovim rečima, ne postoji magična formula koliko dana odmora je potrebno između dva treninga. Ali, ako ste početnik, preporuka je da odmarate barem jedan dan između dva odlaska u teretanu.

- Pratite svoje telo i osluškujte šta vam poručuje. To je svakako najbolji pokazatelj - zaključuje Krgić.

Autor: ona.rs / redportal.rs

#trening