Što bi se reklo: Ko zna zašto je to dobro 😅

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ostao je bez odbrane trofeja na Masters turniru u Rimu.

Novi šampion postao je Španac Rafael Nadal koji je pobedio Đokovića sa 2:1 u setovima (7:5, 1:6, 6:3).

Posle godinu dana ljubitelji tenisa imali su još 1 priliku da gledaju duel dvojice velikana i najvećih rivala u istoriji belog sporta. Obojica su veterani i pitanje je koliko će teniski svet još moći da ih gleda u borbi za trofej. 🥎

Svima u Srbiji i svetu koji navijaju za Noleta je teško pao ovaj poraz, a mi vam predstavljamo 5 razloga koji će vas sigurno utešiti kada pročitate i shvatite da i nije toliko "tragično" što je Nole propustio šansu za trofej protiv Španca.

Drugo ime Nadala je Kralj šljake

Nadal svoj nadimak opravdava svaki put kad izađe na ovu vrstu podloge. Iako su govorili da ove sezone ne igra na istom nivou kao pre, on je uspeo da osvoji Masters turnir u Barseloni i to po 12. put, kao i Masters u Rimu protiv Novaka 10. put u karijeri. Impresivno. 👏

Kao što je Nole apsolutni vladar Australijan opena, tako je Nadal vladar Rolan Garosa, pa je prošle godine osvojio svoju 13. titulu na Grend slem turniru u Parizu, a 4. titulu uzastopno. Od ukupno 89 osvojenih trofeja, Nadal je 62 osvojio na šljaci. Španac je na toj podlozi dobio čak 92% odigranih mečeva. 😲

Foto: redportal.rs/M.V

Početnička sreća 🍀

Nadal je u karijeri vezao 101 pobedu na šljaci svaki put nakon osvajanja 1. seta. U meču sa Đokovićem za trofej Rima, Nadal je na osnovu Novakovih grešaka u završetku osvojio 1. set sa 7:5. Đoković ga je na šljaci poslednji put pobedio 2016. godine sa 7:5, 7:6 kada je Srbin osvojio 1. set, nakon toga su na toj podlozi odigrali 5 meča, uključujući i ovogodišnji u Rimu, u kojima je pobedu odneo Nadal.

Nadal branio bodove

Nadal je osvojio Rim 2019. godine, a Đoković 2020. godine. Zbog pandemije koronavirusa nisu im se oduzimali bodovi prošle sezone, pa je tako porazom u finalu Đoković ostao bez 400 bodova, dok je Nadal ostao na istom broju kao prethodne nedelje. Na novoj ATP listi koja je objavljena u ponedeljak Nole je na 1. mestu i ima 11.063 boda, a Nadal i dalje zauzima 3. mesto sa 9.630 bodova. 😎

Foto: redportal.rs/M.V

Đoković u 1 danu obezbedio polufinale i finale 😲💪

Đoković je loše započeo sezonu na šljaci porazima u osmini finala u Monte Karlu, zatim u polufinalu Serbia opena. Propustio je nekoliko značajnih turnira, a onda se pojavio u Rimu gde ga je čekao paklen žreb. U svakom kolu imao je nezgodnog protivnika, a u 1 danu je odigrao četvrtfinale i polufinale i zakazao finale sa Nadalom!

U odnosu na Španca koji je u polufinalu savladao protivnika za sat i po vremena, Đoković je praktično 2 dana igrao protiv Cicipasa, pobedio ga u subotu prepodne, a predveče igrao polufinalni meč i na terenu proveo 5 sati. Iako je posle poraza izjavio da je finale mogao da igra još 3 sata, neminovno je da je bio umorniji od protivnika.

Ne može se protivnik pobediti 2 puta 😉

Rolan Garos je iza ugla, a znate kako kažu: Ne može se isti protivnik pobediti 2 puta. Đoković je na turniru u Rimu drastično podigrao formu i poboljšao igru na šljaci. Kako je sam rekao, pronašao je sebe na terenu, fantastično odigrao turnir, izdržao jak tempo i sada se u dobrom raspoloženju priprema za Pariz.

Naredne nedelje učestvovaće na Serbia openu i to će mu biti odlična podloga pred novi Grend slem. Iako je Nadal apsolutni vladar Rolan Garosa, Đoković ima priliku da mu pokvari rekord i uzme titulu u Parizu, koju je pre 5 godina osvojio pobedivši Endija Mareja.

Prisetimo se završnice meča na Rolan Garosu kada je sa 3:0 savladan Kralj šljake za plasman u polufinale 2015. godine:

IZVOR: YT / RTS Sajt - Zvanični kanal

Prisetimo se i istorijske pobede Đokovića u finalu Rolan Garosa 2016. godine kada je osvojio jedini Grend slem koji mu je preostao:

IZVOR: YT / RTS Sajt - Zvanični kanal

Neka se istorija ponovi! 💪💪💪

Autor: redportal.rs

#Poraz

#Rafael Nadal

#masters turnir

#novak djokovic

#rim

#rivalstvo